fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHRA protestuje zbog smanjivanja starosne granice za penziju

HRA protestuje zbog smanjivanja starosne granice za penziju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog, kako su rekli, usvajanja “na mala vrata”, bez neophodne javne rasprave, izmjena i dopuna Zakona o radu, kojima je smanjena starosna granica za obavezan odlazak u penziju sa 67 na 66 godina.

“Ovakve izmjene su zahtijevale prethodni ekonomski proračun uticaja na budžet, usklađivanje u Socijalnom savjetu i procjenu saglasnosti s Ustavom Crne Gore, što je sve izostalo. Ako je cilj bio da se, po svaku cijenu, penzioniše Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, radi se i o neprihvatljivom cilju s aspekta demokratije i vladavine prava, kao što je to već objasnila Venecijanska komisija”, navodi se u saopštenju nevladine organizacije HRA.

Usvojenim amandmanom koji su na Predlog izmjena i dopuna zakona o radu nedavno podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević i Maja Vukićević, predviđeno je smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina, i dodatno za određeni broj godina ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stažom.

U obrazloženju amandmana je navedeno da je izmjena neophodna da bi se izvršilo usklađivanje Zakona o radu (ZoR)sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), jer se norma za odlazak u penziju u pogledu navršenih godina života razlikuje u pomenutim zakonima.

“Međutim, u pitanju su propisi koji regulišu različita pitanja – ZoR propisuje kada zaposleni mora da ode penziju, a Zakon o PIO kada može da ode u penziju”, rekli su iz HRA.

Ranije je, kako je objašnjeno, ZoR propisivao da zaposlenom radni odnos po sili zakona prestaje sa navršenih 67 godina starosti, dok je Zakon o PIO omogućavao da muškarac ode u penziju i ranije, sa 66 godina starosti i najmanje 15 godina staža, odnosno žena sa 64 godine starosti i 15 godina staža. Do tog rješenja se došlo poslije dugih konsultacija socijalnih partnera, odnosno Vlade, reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata.

“Sada su na osnovu iznenadnog amandmana ZoR, koji je usvojila vladajuća većina, svi muškarci i žene obavezani da odu u starosnu penziju sa navršenih 66 godina”, navodi se u saopštenju.

U HRA smatraju da je jasno da se ovdje ne radi o potrebi ujednačavanja propisa, već o veoma ozbiljnoj izmjeni zakona koja će poremetiti živote znatnom broju ljudi, koji sada radni vijek moraju da okončaju godinu ranije, što znači da će morati da plate zamijene penzijom koja u prosjeku čini polovinu plate.

“Ova promjena će neminovno opteretiti državni penzioni fond, mada u neidentifikovanom iznosu, jer ekonomski proračun posljedice ovakve izmjene zakona nije objavljen. To su sve razlozi zbog kojih se u demokratskim državama ovako ozbiljne izmjene zakona ne usvajaju na prečac, bez procjene troškova i javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su podsjetili da je Udruženje poslodavaca (UPCG) još u februaru pozvalo na povlačenje svih izmjena ZoR iz skupštinske procedure, zato što Ustavom i zakonom predviđen konsultativni proces u Socijalnom savjetu nije bio sproveden.

“Nedavno je reagovala i Unija slobodnih sindikata koja je istakla i sve mane posljednjeg amandmana, dok je način njegovog usvajanja nazvala “nedopustivim zakulisnim izmjenama””, dodaje se u saopštenju.

Poslanici vladajuće većine su, kako se navodi, na jednako netransparentan način krenuli u izmjene zakona koji uređuju državno tužilaštvo.

“Iako je proces učinjen transparentnijim posle protesta domaće javnosti i međunarodnih organizacija, neprimjereno je zaobiđen proces pripreme zakona i javne rasprave od najmanje 20 dana koji se morao održati da je predlagač propisa bila Vlada”, rekli su iz HRA.

U odnosu na predlog da se putem izmjene zakona smijeni glavni specijalni tužilac, Venecijanska komisija je izrazila zabrinutost zbog takve “zloupotrebe zakonodavnih ovlašćenja” i objasnila da je takvo ponašanje “suprotno prirodi zakonodavne djelatnosti, koja definiše opšta pravila ponašanja, a ne preduzimanje izvršnih radnji u odnosu na određene pojedince ili situacije”.

U HRA su naveli da posljednju odluku vladajuće većine, da se veliki broj ljudi bez opravdanog razloga otjera u penziju samo da bi joj se približio i glavni specijalni tužilac, smatraju izrazito neodgovornim potezom na štetu građana i vladavine prava u Crnoj Gori.

“Apelujemo na sve poslanice i poslanike vladajuće većine da ne podržavaju zakonske inicijative koje se plasiraju bez neophodnih analiza, rasprava i uz kršenje Ustavom i zakonom propisanih procedura, kao u ovom slučaju, jer takva praksa ne doprinosi povjerenju u najviše zakonodavno tijelo, smanjuje kvalitet propisa, sužava kulturu dijaloga i protivi se demokratskim principima koji podržavaju uključivanje što više društvenih činilaca u donošenje odluka koje se tiču društva u cjelini”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije