fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHG Budvanska rivijera za otpremnine potrošila 814 odsto više nego 2019.

HG Budvanska rivijera za otpremnine potrošila 814 odsto više nego 2019.

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera ostvarila je u prošloj godini gubitak od preko devet miliona EUR, a za otpremnine je potrošila 814 odsto više nego u 2019, saopštila je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Ivana Đurović.

Ona je, kao predstavnik Vlade, na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine akcionara HG Budvanska rivijera, na kojoj je izabran novi Odbor direktora, kazala da je u toku prošle godine isplaćen veliki broj otpremnina koje iznose oko pola miliona EUR, kako je to opisano izvještajem menadžmenta za prošlu godinu.

“Sa druge strane zapošljavalo se, naročito nakon 31. avgusta do 31. decembra prošle godine, u kom periodu je zaposleno 16 osoba na neodređeno vrijeme, dok su 63 osobe zaposlene na određeno vrijeme”, kazala je Đurović.

Istovremeno, isplaćeno je 464,23 hiljade EUR na ime otpremina što predstavlja povećanje od 814 odsto u odnosu na 2019. godinu. Poređenja radi, u 2019. godini na ime otpremnina isplaćeno je samo 50,8 hiljada EUR.

“Dakle, u godini kada je ostvaren jedan od najvećih poslovnih gubitaka u istoriji poslovanja i u situaciji kada je bilo neizvjesno kakav se poslovni rezultat može očekivati u ovoj godini, zabilježen je rekord u porastu isplate otpremnina, realizovana su znatna zapošljavanja, što je indikator nesavjesnog poslovanja u prošloj godini”, ocijenila je Đurović.

Prema njenim riječima, isplata otpremnina ne ide ruku pod ruku sa zapošljavanjem pa je ova praksa potencijalno ustremljena protiv imovine i interesa kompanije, a prema interesima pojedinaca.

“Zbog toga zahtijevamo da uprava preduzeća na svim nivoima ispita zakonitost ovih postupaka”, dodala je Đurović.

Ona je kazala i da se Predlogom Statuta pokušavaju implementirati odredbe izraženo diskriminatorskog karaktera sa jedinim logičnim ciljem a to je da se omogući zaposlenje tačno određenim osobama prema čijim kvalifikacijama su i kreirani uslovi za imenovanje.

“Neshvatljivo je da se za imenovanje sekretara društva kao uslov traži položen pravosudni ispit, s obzirom na to da sekretar ne bi smio imati dodirnih tačaka sa organima pravosuđa u smislu potrebe da zastupa kompaniju”, navela je Đurović.

Ona je rekla da su prihodi od prodaje proizvoda i usluga u prošloj godini iznosili svega 2,52 miliona EUR neto, shodno izvještaju nezavisnog revizora.

“Kod ovako lošeg poslovnog rezultata nije jasno čime se pravdaju previsoki iznosi troškova prema dobavljačima, pogotovo prema izdvojenih deset dobavljača vezano za nabavku robe i usluga, od kojih su obaveze prema LD Gradnja iznosile 498,4 hiljade EUR, Voli trade 278,78 hiljada EUR, Cubo D.O.O. 261,58 hiljada EUR, što je isplata društvu koje se bavi konsultanskim uslugama”, precizirala je Đurović.

Prema njenim riječima, obaveze prema advokatskoj kancelariji Jovović iznose 178,19 hiljada EUR i prema Oktel opremi 175,33 hiljade EUR.

“Vjerujemo da će se nakon detaljne analize poslovanja, pored ukazanih nelogičnosti, ukazati potreba za preispitivanjem brojnih odluka i poteza koji su donešeni u prošloj godini. Zahtijevamo od Odbora direktora da, nakon imenovanja, odmah krene u ispitivanje zakonitosti navedenih postupaka kao i cjelokupnog poslovanja preduzeća u prethodnom”, zaključila je Đurović.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...