Naslovnica MINA Business Investicije Gradnja vjetroelektrane na Brajićima počinje narednog ljeta

Gradnja vjetroelektrane na Brajićima počinje narednog ljeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja vjetroelektrane na Brajićima počeće u junu ili julu naredne godine, saopštio je izvršni direktor firme Vjetroelektrana Budva, Golub Senić, koja sa njemačkom kompanijom WPD čini konzorcijum zadužen za izgradnju novog energetskog objekta između Bara i Budve.

“Očekujemo na narednoj sjednici Vlade, u četvrtak, odluku o potpisivanju ugovora sa Ministarstvom ekonomije i da u naredne dvije sedmice zvanično potpišemo ugovor o zakupu zemljišta u trajanju od 30 godina. Očekujem da u junu, julu naredne godine krenemo sa građevinskim radovima”, rekao je Senić Dnevnim novinama.

Konzorcijum WPD Brajići je, kako je utvrdila Tenderska komisija, jedini dostavio formalno ispravnu i tehnički prihvatljivu ponudu i za izgradnju vjetroparka ponudio 101,3 miliona EUR.

Rok za završetak vjetroelektrane na Brajićima i početak proizvodnje struje je, kako je dodao, tri godine od dana potpisivanja ugovora sa Vladom.

“Nećemo čekati tri godine, već ćemo se truditi da projekat završimo što prije. Spremni smo da sjutra počnemo radove, ali moramo završiti zakonsku regulativu koja podrazumijeva dobijanje građevinske dozvole i ostalih saglasnosti koje su neophodne da bi mogli da krenemo sa građevinskim radovima”, naveo je Senić.

On je kazao da je idejni projekat u izradi, nakon čijeg završetka će konzorcijum objaviti tender za izvođača radova. Projektom izgradnje elektrane je predviđeno i 22 miliona EUR učešća domaćih kompanija.

Konzorcijum je za izgradnju vjetroelektrane ponudio 235,46 hiljada kvadrata, od čega je, kako Senić navodi, oko 20 hilada kvadrata u privatnom vlasništvu. On je dodao da danom potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, moraju da riješe imovinski odnos sa privatnicima.

“Nadam se da ćemo se dogovoriti sa vlasnicima. Nakon toga, slijedi konsultacija oko ugovora o zakupu zemljišta. Ukoliko se sa njima ne dogovorimo, to mora da riješi država. Riječ je o zemljištu koje se ne koristi, koje je zapušteno”, rekao je Senić.

On je naveo da će u projekat biti uključeno više od 200 ljudi, te da će konzorcijum državi uplatiti 16,5 miliona EUR za 30 godina zakupa zemljišta, odnosno oko 550 hiljada na godišnjem nivou.

Senić tvrdi da se izgradnja nove elektrane neće odraziti na račune za električnu energiju, te da će vjetropark raditi po tržišnim principima.

“Cijena električne energije je berzanska. Nemamo subvencija, niti bilo kakvu pomoć ili kredit. Sav rizik je na investitoru. Mi dajemo garancije državi za izvođenje, održavanje, da vodimo računa o zaštiti životne sredine. Ne postoje negativne posljedice za građane i okolinu”, naveo je Senić.

Najčitanije

Crnogorske rukometašice ubjedljive protiv Angole

Podgorica, (MINA) - Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore ostvarila je pobjedu na startu Olimpijskih...