fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani ne smiju biti taoci ničijih biznis interesa

Građani ne smiju biti taoci ničijih biznis interesa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Crne Gore više nikada ne smiju da budu taoci ničijih biznis ili bilo kakvih drugih interesa, ocijenila je predstavnica Akcije za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, komentarišući aktuelni spor Uniprom KAP-a i Elektroprvrede (EPCG) oko cijena struje.

„ASP ukazuje da je svaka Vlada prioritetno dužna da vodi računa o džepu svih građana, a ne o džepu bilo kojeg privatnog vlasnika“, navela je Mrdović u saopštenju.

Prema njenim rječima, dok Uniprom KAP od januara prošle godine godine plaća EPCG cijenu struje od 45 EUR po megavatu (MW), crnogorski potrošači njenoj kćerki kompaniji – Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), za struju kojom se pokrivaju tehnički gubici u distribuciji, u istom periodu plaćaju oko 54 EUR po MW.

„Cijenu za gubitke utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku (REGAGEN), dok CEDIS upravo od EPCG kupuje električnu energiju da bi bili pokriveni ti tehnički gubici. Istovremeno, za struju koju im EPCG isporuči za potrošnju, crnogorski potrošači plaćaju tržišnu cijenu struje“, objasnila je Mrdović.

Stoga, kako je kazala, EPCG i sa firmom Uniprom KAP novu cijenu električne energije mora da dogovori po tržišnom ključu za privredne subjekte, a ne na teret svih crnogorskih građana i ukupne privrede.

„Odnosno, ukoliko vlasniku Uniprom KAP-a, Veselinu Pejoviću, ne odgovara cijena struje koju nudi EPCG, shodno tržišnoj utakmici može da je nabavi na evropskom tržištu“, rekla je Mrdović.

Ona je saopštila da su, s tim u vezi, zabrinjavajuće najave Vladinih zvaničnika posljednih dana, kojima se nagovještava uključenje države u definisanje cijene za Uniprom KAP.

„ASP ukazuje da bi svaka povlašćena, a ne tržišna cijena, za jednu privatnu kompaniju, značila državnu pomoć, koja bi morala da prođe zakonske procedure“, tvrdi Mrdović.

Prema njenim rječima, ukoliko Vlada Zdravka Krivokapića namjerava da, deceniju nakon što je to učinila nekadašnja vlada Demokratske partije socijalista (DPS), dodijeli novu državnu pomoć za KAP, mora pokazati i dokazati šta je interes svih građana da se kroz budžet državne kompanije i/ili državnu kasu, omogući povlašćena cijena struje privatnom vlasniku.

„ASP podsjeća da je nekadašnji paket državne pomoći za KAP od 300 miliona EUR gurnuo javne finansije u debeli minus, od kada je počeo začarani krug zaduživanja zemlje, koji godinama traje. Naknadno je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je paket državne pomoći bio nezakonit, ali odgovorni nijesu završili u zatvoru“, dodala je Mrdović.

Ona je kazala da je Crna Gora 2013. godine bila izložena svojevrsnom poniženju na evropskoj energetskoj sceni, kada se saznalo za krađu struje iz evropske interkonecije za potrebe KAP-a.

Država je kasnije morala da vrati ukradenu struju, a trošak je prebacila na njene energetske kompanije.

„U međuvremenu je oko devet godina trajao stečajni postupak KAP-a, koji je sprovođen pod nizom nepoznanica, a većina toga ni do danas nije poznata, dok je nedavno iz EPCG podnijeta krivična prijava zbog dodjele besplatnih CO2 kredita Unipromu, koje je kasnije preprodao EPCG“, zaključila je Mrdović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Agencija za sajber bezbjednost osnažiće kapacitete države u toj oblasti

Podgorica, (MINA) – Uspostavljanjem Agencije za sajber bezbjednost dodatno će biti osnaženi kapaciteti Crne...