fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGrađani da prihvate elektronsku komunikaciju sa javnom upravom

Građani da prihvate elektronsku komunikaciju sa javnom upravom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvoj novih usluga, poput registracije preduzeća i upisa djece u škole, biće prilika da građani u većem broju prihvate elektronsku komunikaciju sa javnom upravom kao jednostavniji i kvalitetniji način ostvarivanja prava, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je na konferenciji pod nazivom Digitalno upravljanje za ubrzavanje razvoja, koju su organizovali Ministarstvo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, kazala da se javna uprava transformiše u otvorenu, transparentnu i garađanima i privredi dostupnu upravu.

„Ovaj zadatak podrazumijeva kreiranje pravnog okvira kojim želimo da unaprijedimo uslove za rad istitucijama, kako bi elektronsko poslovanje postalo temelj različitih procesa u javnoj upravi“, navela je Pribilović na otvaranju konferencije.

Ministarstvo, kako je podsjetila, sprovodi mnogobrojne projekte koji su namijenjeni javnoj upravu kroz proces dijeljenih infrastrukturnih i aplikativnih resursa, čijom realizacijom digitalno upravljanje postaje osnov za ubrzani razvoj svih poslovnih procesa koji služe građanima i privredi.

„Na portalu e-uprave imamo ne samo veći broj usluga, kojih je trenutno 580, već podaci govore da je ove godine 30 odsto veće korišćenje tih usluga u odnosu na prošlu“, dodala je Pribilović.

Ona je rekla da je sigurna da će primjena sistema za elektronsko plaćanje i identifikaciju, čija primjena predstoji, kao i nove lične karte moje će građanima omogućiti jeftin i pristupačan elekronski identitet, biti zamajac koji će dovesti do ubrzanog korišćenja elektronskih usluga.

Pribilović je saopštila da je nedavno istraživanje Ipsosa pokazalo da javna uprava mora ulagati dodatne napore kako bi građani prepoznali elektronske usluge kao efikasan i koristan način komunikacije sa javnom upravom.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Hermann Spitz, ocijenio je da digitalna revolucija postaje ključni pokretač i da će radikalno promijeniti sve dimenzije društva.

„Digitalna revolucija ima potencijalne koristi u mnogim oblastima i može poztivno doprinijeti održivom razvoju. Digitalzacija omogućava nove načine kreiranja znanja i generisanja vrijednosti za klijente, ali i nove načine za konfigurisanje organizacionih procesa“, poručio je Spitz.

On je rekao da EU podržava reformu javne uprave u Crnoj Gori, ali da digitalizacija nije rješenje za sve probleme, posebno za one koji su više socio-ekonomske prirode.

„U tom smislu, moramo više osluškivati probleme građana i provrede“, smatra Spitz.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, saopštila je da Crna Gora sve više ide putem digitalne transformacije.

Ona je kazala da razvoj e-usluga za građane i preduzeća direktno zavisi od elektronske razmjene podataka među javnim institucijama, čime se smanjuje potreba za odlaskom na šalter i razmjenom papira između različitih institucija.

„Pouzdano i efikasno pružanje usluga uvijek prati pojednostavljenje procedura. To je neophodno da bi građani i preduzeća mogli brže, transparentnije i ekonomičnije da ostvare prava i ispune zakonske obaveze“, dodala je Gašparikova.

Prema njenim riječima, digitalizacija može biti pokretač daljeg ekonomskog rasta i konkurentnosti zemlje.

„Povećanje broja novih e-usluga i novih softverskih platformi u Crnoj Gori dovodi do potražnje za svestranim IT stručnjacima i analitičarima podataka, što stvara nove vrste poslova i mogućnosti za ostvarivanje prihoda“, zaključila je Gašparikova.

Događaj je okupio predstavnike različitih sektora, koji su kroz dva panela zajednički razmatrali kako digitalizacija može učiniti upravljanje efikasnijim i podstaći ekonomski razvoj.

Konferencija se organizuje u okviru projekta Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...