NaslovnicaMINA BusinessEvropa sad može generisati rast nezaposlenosti

Evropa sad može generisati rast nezaposlenosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Evropa sad je ozbiljan reformski zahvat, pa je bilo razumno fazno ga primjenjivati, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić i dodao da postoji realna mogućnost da program generiše rast nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Kostić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da će se program Evropa sad primjenjivati do onog momenta dok to bude bilo moguće.

On je podsjetio da je više puta govorio da je taj program neodrživ sa stanovišta ekonomskih parametara, prenosi portal RTCG.

“Da li će tako biti, ostaje da vidimo. Tu tvrdnju sam temeljio na tome da je program Evropa sad zanemario ono osnovno, a to je produktivnost. Jedan od tri cilja koja su proklamovana je podizanje životnog standarda, drugi je rast zaposlenosti, a treći je smanjenje sive ekonomije”, rekao je Kostić.

On smatra da, ako se želi poboljšati životni standard, onda je najbolji način za to rast produktivnosti, koja postavlja granice održivog rasta plata i povrata na kapital.

Kostić je rekao da se ne može na duži rok povećavati potrošnja i vršiti preraspodjela bez novostvorene vrijednosti. Saglasan je sa stavom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je program trebalo sprovoditi fazno.

“U pitanju je ozbiljan reformski zahvat, pa je razumno primjenjivati ga fazno. Tako se stvaraju uslovi onome što se želi postići, a tako dajete mogućnost i odstupanja od određenih stvari tokom primjene”, rekao je Kostić, ocjenjujući da se faze u razvoju ne mogu preskakati.

On je kazao da se kratkoročno može desiti povećanje, ali da se kasnije može desiti da situacija u potrošnji bude gora nego sa startne pozicije.

“Na osnovu produktivnosti se povećava standard građana, toga ovdje nema”, dodao je Kostić.

On je naveo i da ne vidi na osnovu čega će se desiti rast broja zaposlenih.

“Mislim čak da će se desiti ozbiljna mogućnost rasta nezaposlenosti, generisan ovim programom”, zaključio je Kostić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije