fbpx
Naslovnica Business Top Story EUSAIR dobar mehanizam za prevazilaženje regionalnih izazova

EUSAIR dobar mehanizam za prevazilaženje regionalnih izazova

Budva, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) je prepoznala važnost regiona kao pokretača inovacija i rasta zasnovanog na ciljevima Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), dok Crna Gora svojim razvojem na najbolji način promoviše evropske vrijednosti, ocijenjeno je na EUSAIR Forumu u Budvi.

Premijer Duško Marković je, na otvaranju foruma, saopštio da je Crna Gora predsjedavanje EUSAIR-om prihvatila kao izazov, ali i dodatnu odgovornost, svjesna da Strategija predstavlja mehanizam za snaženje procesa evropske integracije, što je za državu posebno važno, s obzirom na ključnu fazu u procesu integracije u kojoj se nalazi.

„Kao mediteranska država vjerujemo da je Jadransko-jonsko morsko područje jedno od naših najvećih priodnih ekonomskih i razvojnih resursa. Istovremeno, kao država kandidat cijenimo značajnim što je EU prepoznala važnost našeg regiona kao pokretača inovacija i rasta i mosta među ljudima i zemljama, i stavila ga među prioritete svoje agende“, naveo je Marković.

Forum, koji zajednički organizuju Crna Gora i Evropska komisija uz podršku strateškog projekta EUSAIR Facility Point, održava se pod sloganom Integracija ljudi, razvoj regiona.

Prema Markovićevim riječima, iako sve zemlje regiona imaju različite ekonomske pokazatelje, svi treba da imaju isti cilj, koji i Strategija promoviše, a to je ravnomjerno razvijena regija koju karakteriše ekonomski i socijalni rast.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da je Crna Gora prva zemlja, koja nije EU članica, a koja je predsjedavala EUSAIR-om bez kopredsjedavanja Evropske komisije, dodajući da je siguran da će taj podsticaj biti nastavljen predstojećim predsjedništvom Srbije.

„Čestitam EUSAIR zajednici, jer je postigla toliko svojih ciljeva tokom ovih pet produktivnih godina. To će sigurno zadržati visoke ambicije EUSAIR-a i pomoći u prevazilaženju prepreka. Zajednički regionalni izazovi mogu se prevazići kroz četiri EUSAIR stuba usmjerena na plavi rast, povezivanje transportne i energetske mreže, kvalitet životne sredine i razvoj održivog turizma“, rekao je Orav.

Iz Brisela su se, putem video linka, obratili evropski komesari za regionalnu politiku i za pomorsku politiku i ribarstvo, Corina Cretu i Karmenu Vella.

Cretu je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno, čestitala crnogorskoj Vladi na uspješnom predsjedništvu Strategijom i fokusiranju na plavom rastu i turizmu.

„Zahvaljujući Crnoj Gori, ovo je prvi put da Strategijom predsjedava zemlja koja nije članica, što odražava volju Evropske komisije da podrži susjedne zemlje. Strategija je već zrela i sigurna sam da će vaša iskustva i ekspertiza rezultirati uspješnim sporazumima za novi Ipa period i spremni smo da vas podržimo u ovom procesu“, navela je Cretu.

Vella je kazao da je potpuno posvećen Strategiji i njenim ciljevima.

„Teško je povjerovati da je Strategija pokrenuta još 2014, veliki smo put prešli za ovih pet godina. Ciljevi ostaju isti, a to je promocija ekonomskog i socijalnog prosperiteta i rasta u regionu i srećan sam što predloženi projekti olakšavaju put ka tom cilju“, kazao je Vella.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, saopštio je da Forum privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko-jonske makroregije predstavlja efikasan mehanizam saradnje koji doprinosi pozitivnom trendu razvoja konkurentne i ekološki održive ekonomije i bržoj evropskoj integraciji čitavog regiona.

„Kroz rad Foruma, koji danas okuplja 46 komora i 1,8 miliona preduzeća, pokazali smo spremnost da se fokusiramo na konkretne projekte koji će donijeti benefite Jadransko-jonskoj makroregiji. Forum komora, gradova i univerziteta će nastaviti da se bavi ključnim izazovima ovog područja, od nedovoljno razvijenih transportnih veza i komunalne infrastrukture, sezonskog karaktera turizma, prekomjernog ribolova i rizika zagađenja mora, do neadekvatnih administrativnih kapaciteta za zajedničko programiranje i realizaciju regionalnih projekata“, rekao je Golubović.

Crna Gora, prema njegovim riječima, prerasta u vodeću kruzing destinaciju s impozantnim kapacitetima crnogorskih luka, a ekspanzija turizma mora biti u skladu sa zahtjevom za održivim razvojem, posebno u dijelu koji se odnosi na očuvanje morskih i priobalnih ekosistema i zaštitu kulturne baštine.

Direktor za pametni i održivi rast i sprovođenje programa iz Evropske komisije, Rudolf Niesler, ocijenio je da je Crna Gora vođenjem Strategije pokazala posvećenost regionalnoj saradnji, ističući da Strategija ima fundamentalnu političku vrijednost i potencijal da pokrene integracije, ekonomski rast i razvoj u regionu.

Predsjednica Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, Mirjana Čagalj, smatra da je regija bogata i da može pružiti mnogo svima. Predsjednik UniAdrion-a, Danilo Nikolić, je uz ocjenu da visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije imaju važnu ulogu u razvoju država, naveo da vlade svih zemalja Jadransko-jonskog regiona treba da prepoznaju važnost ulaganja u te oblasti.

Generalni sekretar Foruma Jadransko-jonskih gradova, Ida Simonella, rekla je da je Forum aktivno podržao usvajanje Strategije.

Generalni sekretar Konferencije primorskih regiona, Eleni Marianou, navela je da saradnja sa brojim regionima, preko Baltičkog, Sredozemnog, Crnog mora, Jadrana, znači da vjeruju u saradnju, a da aktivno učešće zainteresovanih dovodi do realizacije ciljeva.

Najčitanije