fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava želi da očuva Plantaže

Država želi da očuva Plantaže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Namjerom da se definiše model dokapitalizacije Plantaža, čime bi se poreski dug konvertovao u akcijski kapital, država šalje snažan signal da želi da očuva to preduzeće, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

Stijović je na međuresorskom sastanku, organizovanom u cilju izrade modela i pronalaženja rješenja za naplatu poreskog duga kroz konverziju u akcijski kapital, kazao da država na taj način šalje signal da snažno stoji iza Plantaža.

Sastanku su, pored Stijovića i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, prisustvovali direktor Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović, predsjednik Odbora direktora Plantaža, Nebojša Vuksanović i državni sekretari u ministarstvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, Milena Lipovina Božović i Branko Krvavac.

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je sastanak održan sa ciljem da se sagleda kompletirana dokumentacija i da Vlada definiše model dokapitalizacije Plantaža, čime bi se konvertovao poreski dug u akcijski kapital i tako kompanija oslobodila dijela duga koji iznosi oko 7,5 miliona EUR.

“Na taj način bi se, kako je ocijenjeno, značajno olakšalo poslovanje i očuvao najznačajniji crnogorski brend”, navodi se u sopštenju.

Damjanović je objasnio da se kroz taj model poreske obaveze Plantaža dovode na nulu, što kompaniju vraća na bijelu listu dužnika i značajno olakšava njihov dalji rad.

Predstavnici ministarstava finansija i ekonomskog razvoja smatraju da je to put kojim se rasterećuje poslovanje kompanije i omogućava da ostvare bolju osnovu za pregovore sa kreditorima i sa povjeriocima.

Oni su dodali da je veoma značajno da se uložena sredstva odmah vraćaju u budžet.

Na sastanku su dogovoreni dalji koraci u skladu sa zakonskim procedurama, kao i obaveze pojedinačnih ministarstvava i menadžmenta Plantaža, kako bi se planirane aktivnosti izvele do kraja.

Na sastanku je ponovljen stav Vlade da se Plantaže, kao prepoznatljiv brend Crne Gore, sa preko 1,1 hiljadu zaposlenih apsolutno moraju sačuvati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije