fbpx
7.9 C
Podgorica
November 29, 2021.
Naslovnica MINA Business Država povlači novac iz Prve banke

Država povlači novac iz Prve banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državne kompanije su od početka godine povukle 13,1 milion EUR depozita iz Prve banke, a nastavak tog trenda bi mogao izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti, navedeno je u izvještaju revizora Crowe MNE.

U izvještaju, objavljenom na sajtu Centralne banke, objašnjeno je da su od početka godine do sastavljanja tog dokumenta dospijeli oročeni depoziti državnih kompanija od 13,1 milion EUR, ali ih one nijesu ponovo oročile, već je novac prenijet na tekuće račune tih preduzeća, pišu Vijesti.

Revizor u izvještaju, pod “skretanjem pažnje”, navodi da do kraja godine dospijeva još 19,5 miliona EUR oročenih depozita državnih kompanija, pa bi njihovo povlačenje dodatno moglo pogoršati pokazatelje likvidnosti Prve banke.

”Banka nema konkretnih informacija kakva je namjera deponenata po pitanju tih depozita, ali ne očekuje odliv kompletnih. Navedene okolnosti potencijalno bi mogale ukazivati na postojanje neizvjesnosti koja može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti. Rukovodstvo banke je razmotrilo različite scenarije odliva oročenih i avista depozita i smatra da likvidonosna pozicija banke ne bi bila ugrožena”, navedeno je u izvještaju revizora.

Zbog te situacije banka je napravila scenario šta bi se desilo da budu povučeni svi depoziti državnih kompanije, čije oročenje ističe u ovoj godini. Kada bi se to desilo, koeficijent dnevne likvidnosti pao bi na 0,93, što bi bilo nešto iznad zakonskog minimuma od 0,9.

Pojedinačno najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji na svoje ime ima 41,5 odsto akcija, a preko nekoliko povezanih i prijateljskih firmi kontroliše još oko 15 odsto akcija.

Državna Elektroprivreda ima 19,8 odsto akcija u banci.

Sadašnja Vlast, dok je bila opozicija, često je kritikovala odnos bivših vlada prema Prvoj banci. Sporna je bila i državna pomoć u vidu pozajmice od 44 miliona EUR, nakon krize iz 2009. godine, kada je banka prvu ratu od 11 miliona vratila tako što je Ministarstvo finansija jedan te isti milion 11 puta uplaćivalo na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci, a banka je iste milione uplaćivala na račun trezora kao vraćanje duga.

Prema podacima Centralne banke prosječni dnevni pokazatelj likvidnosti prošle godine na nivou bankarskog sistema iznosio je 1,4 i bio je veći nego u 2019. kada je vrijedio 1,35.

Podaci revizora pokazuju da od prošle godine postoje trendovi smanjenja depozita u Prvoj banci i kod drugih kategorija klijenata. Na kraju prošle godine ukupni depoziti u toj banci iznosili su 299 miliona EUR i bili su manji 40 miliona u odnosu na kraj 2019. godine. Na nivou ukupnog bankarskog sistema, odnosno svih 12 banaka, u istom periodu depoziti su smanjeni za 100 miliona sa 3,47 s kraja 2019, na 3,37 milijardi na kraju prošle godine, da bi se posljednjih mjeseci poboljšali na 3,67 milijardi.

Depoziti po viđenju u Prvoj banci tokom prošle godine smanjeni su sa 194 na 169 miliona, a najveći je bio kod privatnih kompanija koje su smanjile depozite sa 52 na 38 miliona EUR, domaći građani sa 45 na 42 miliona, stranci sa 17 na 15 miliona, a Vlada sa 27 na 25,6 miliona.

Kratkoročni depoziti u ovoj banci tokom prošle godine smanjeni su sa 92 na 84 miliona, a najveće smanjenje bilo je kod domaćih građana sa 41,8 na 35,6 miliona, stranih građana sa 11,4 na deset miliona, a državnih kompanija 35,4 na 34,4 miliona.

Dugoročni depoziti u Prvoj banci u istom periodu smanjeni su sa 51,8 na 45,6 miliona. Državna preduzeća su smanjila dugoročne depozite sa 7,5 na četiri miliona EUR, domaći građani sa 18,4 na 16,8 miliona, a stranci sa 15 na 13,7 miliona.

Od državnih kompanija najviše depozita u Prvoj banci ima EPCG i njene povezane firme. Prema podacima iz ovog izvještaja, one su na kraju prošle godine imale 35 miliona EUR oročenih depozita, kao i još devet miliona neoročenih i šest miliona subordinisanog duga. EPCG je nedavno akcionarima podijelila dividendu od 30 miliona eura, a većina tog novca je povučeno upravo s računa u Prvoj banci.

Promjene rukovodstva u EPCG i njenim preduzećima dešavale su se od marta do maja ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije