Naslovnica MINA Business Dožić: Preduzećemo sve da i sa ovim problemom izađemo na kraj

Dožić: Preduzećemo sve da i sa ovim problemom izađemo na kraj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Situacija sa novim koronavirusom veoma je iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija će se i u novonastaloj teškoj situaciji boriti za sve zaposlene i nastavak proizvodnje, saopštio je generalni menadžer, Nebojša Dožić.

“Kompletna situacija sa koronavirusom, pored internih problema, veoma je iskomplikovala naše poslovanje. Cijena aluminijuma danas 1,42 hiljade USD, što je značajno ispod prosječne”, rekao je Dožić u intervjuu za PR Centar.

On je kazao da su u isto vrijeme, sirovine, zbog gašenja velikog broja fabrika po svijetu, i zbog toga što je do njih sada teže doći, poskupile u značajnom procentu.

“To nam dodatno otežava poslovanje, ali preduzimamo i preduzećemo sve mjere. Optimista sam da neće ni ovo trajati vječno, i sa ovim problemom ćemo izaći na kraj. A od radnika, iako ih već sada ima blizu stotinu koji ne dolaze na posao, niko neće biti otpušten i nikome neće biti smanjena plata”, rekao je Dožić.

On je, govoreći o situaciji u hotelskoj djelatnosti kompanije Uniprom, rekao da su dva-tri njihova hotela zatvorena.

“Niko od radnika nije otpušten ni tamo. Pored hotela, u vlasništvu Uniproma su i Rudnici boksita. I tamo je poslovanje veoma otežano. I tamo će se poslovati sa minusom”, naveo je Dožić.

On je kazao da su se u ranijim vremenima, kada su bile krize u nekom od djelova u aluminijskoj industriji, pomagali iz Boksita ili hotela.

“Ovo je prvi put od postojanja Uniproma da se u svim segmentima posluje sa velikim problemima”, dodao je Dožić.

On je, odgovarajući na pitanje kakva je situacija sa fabrikom bileta koja je u izgradnji, kazao da je njeno otvaranje planirano za septembar.

“Već je dosta toga urađeno. Mi se trudimo i optimista sam da ćemo uspjeti da taj rok ispoštujemo. Trebalo je da dođe mnogo ljudi iz inostranstva, što sada nije moguće, ali pokušavamo da dovedemo makar jednoga čovjeka, koji bi bio nadzor i da mi to montiramo domaćim, crnogorskim snagama”, objasnio je Dožić.

On je, odgovarajući na pitanje kako očekuje da će se Crna Gora i njena ekonomija izboriti sa svim problemima izazvanim novim koronavirusom, kazao da u ovom momentu to niko ne može da kaže.

“Prognoze su različite. U svakom slučaju smatram da sve kompanije, kao što i mi sada radimo, treba da sve što mogu naprave same, a onda ćemo, kako vrijeme bude prolazilo, vidjeti šta će se desiti. Prognoze su sada nezahvalne. Mogu da kažem da je ovo za nas veoma težak period poslovanja”, naveo je Dožić.

On je dodao da je mnogo fabrika ugašeno po svijetu. Teško je plasirati proizvode, teško je i dobaviti neke sirovine.

“Ali za sada uspjevamo sve da stignemo i optimista sam da ćemo i ovaj put uspjeti da održimo proizvodnju aluminijuma u Crnoj Gori”, rekao je Dožić.

U martu je kod jednog od zaposlenih u Uniprom KAP-u potvrđena infekcija koronavirusom.

“Mi smo reagovali mnogo prije nego što se pojavio prvi pozitivan na koronavirus. Preduzeli smo sve mjere za koje smo od Instituta za javno zdravlje čuli da je potrebno preduzeti, a preduzeli smo i neke za koje nijesmo čuli, ali smo mislili da treba. Zahvaljujući tome naša kompanija i dalje radi nesmetano i nastavićemo tako”, naveo je Dožić.

Prema njegovim riječima, neke od prvih preduzetih mjera bile su da se ukine topli obrok i sada se dijele sendviči, kako se ne bi okupljali radnici.

“Prvenstveno smo počeli sa edukacijom svih zaposlenih i objašnjavanjem koliko je neophodno da se drži distanca između radnika, da se nose maske, rukavice i da se redovno peru ruke. Mislim da je to najviše uticalo da nemamo veliki broj zaraženih koronavirusom. Kupili smo velike količine hlora i alkohola”, rekao je Dožić.

Cijeli KAP se dezinfikuje minimum jednom sedmično, a neka postrojenja i svaki dan. Alkohol postoji u svakoj kancelariji, kako bi zaposleni sami dezinfikovali prostorije.

“Na ulazu u KAP i u svaku poslovnu zgradu postoji otirač, koji je natopljen hlorom, tako da svako mora preći preko njega”, dodao je Dožić.

Prema njegovim riječima, savjetovali su radnike da ne koriste autobuse, kojima inače dolaze na posao, a oni koji, ipak, moraju obavezni su da imaju zaštitne rukavice i maske. To je obavezno i to se kontroliše.

“I pored toga što vlasnici izuzetno dobro održavaju njihove autobuse, mi ih dezinfikujemo dva puta dnevno, u sedam i u 15 sati. Svi zaposleni stariji od 65 godina i oni koji imaju neke hronične bolesti su od prvoga dana kod kuće”, rekao je Dožić.

Oni koji mogu, rade od kuće i niko od zaposlenih to ne zloupotrebljava.

“Imamo odličnu saradnju sa svima. Veliki broj zaposlenih je donio potvrde da njihovi supružnici moraju da budu na poslu, a imaju malu djecu. I to je sve ispoštovano, tako da danas imamo oko 90 zaposlenih koji ne dolaze na posao”, precirao je Dožić.

On je naveo da je prvi zaposleni koji je bio pozitivan na COVID-19, zbog mjera, koje su preduzete, sedam-osam dana prije nego što mu je potvrđen virus bio kući i nije dolazio na posao.

“Nakon toga, zbog kontakata, smo tu fabriku kompletno zatvorili. Svi zaposleni su kući. To je nova fabrika za proizvodnju legura. Ona je, inače, otežano radila zbog nemogućnosti plasiranja proizvoda, jer je veliki broj fabrika po svijetu zatvoren”, kazao je Dožić.

Tako da su sve radnike iz te fabrike poslali kući, kao i druge radnike iz ostataka KAP-a, koji su bili sa tim zaposlenim u kontaktu.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je ukupno zaposlenih inficirano novim koronavirusom i kakvo je njihovo zdravstveno stanje, kazao da su zbog svih mjera koje su preduzeli i prije nego što se desio prvi slučaj taj broj relativno nizak.

“Njih šest, od ukupno sedam, je iz fabrike za proizvodnju legura, koja je zatvorena. Samo jedan zaposleni koji je inficiran je iz ostatka fabrike. I on je bio kući sedam dana prije nego što je potvrđen virus”, rekao je Dožić.

On je kazao da nema posljedica, što se vidi i po tome da nema novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana.

“U kontaktu smo sa svima njima i oni su dobro, nemaju većih posljedica i nadam se da će tako i ostati”, naveo je Dožić.

On je dodao da se minimum jednom sedmično sa vatrogasnim vozilom dezinfikuje kompletan KAP.

“Dezinfikujemo sve ulice i površine koje se koriste. A neke objekte, gdje cirkuliše veliki broj radnika, dezinfikujemo svakodnevno. Plus što svak u svojoj kancelariji ima alkohol i obavezan je da dezinfikuje kako sebe tako i radnu sredinu”, zaključio je Dožić.

Najčitanije

EBRD pokreće platformu za MMSP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće platformu za onlajn...