Naslovnica MINA Business Dolar prema korpi valuta blago oslabio drugu sedmicu uzastopno

Dolar prema korpi valuta blago oslabio drugu sedmicu uzastopno

London, (MINA – BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta blago je pala i prošle sedmice, drugu uzastopno, dok je kurs eura neznatno porastao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,2 odsto, na 97,25 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,25 odsto, na 1,1250 USD.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,3 odsto, na 107,50 jena (JPY).

Na valutnim tržištima već neko vrijeme vlada oprez zbog koronakrize, pa kursevi najznačajnijih svjetskih valuta ne osciliraju osjetnije.

Podršku dolaru pružaju bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američke ekonomije, pa se ulagači nadaju da bi najveća svjetska ekonomija uskoro mogla izaći iz recesije.

Tako je u četvrtak objavljeno da je u junu broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao za rekordnih 4,8 miliona, oko 1,8 miliona više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Uprkos rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca uzastopno, američko tržište rada samo se djelimično oporavilo, s obzirom da je u martu i aprilu zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 miliona ljudi.

“Mada su podaci sa američkog tržišta rada ugodno iznenadili, to ne znači da se ono dodatno oporavilo, budući da broj novih slučajeva zaraze kontinuirano raste u posljednje vrijeme zbog čega su neke američke savezne države obustavile planove o popuštanju mjera”, navela je u bilješci klijentima valutna analitičarka Commerzbanka, Antje Praefcke.

Naime, nema nikakvih naznaka da se širenje koronavirusa u svijetu usporava, s obzirom da je broj zaraženih premašio 11 miliona, a umrih 520 hiljada.

Najviše oboljelih i umrlih bilježi SAD zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene – Teksas, Kalifornija i Florida – zaustavile proces postupnog pokretanja ekonomskih aktivnosti.

U subotu je Florida saopštila o rekordnih 11,4 hiljade novozaraženih, što je veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, Anthony Fauci, kazao je prošle sedmice da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100 hiljada novih slučajeva zaraze.

Tokom saslušanja u Senatu kazao je i da nema garancije da će SAD imati učinkovitu vakcinu protiv Covid-19 do početka naredne godine.

To unosi nesigurnost u vezi ekonomije, pa je predsjednik Američke centralne banke, Federelne rezerve (FED), Jerome Powell, ponovio kako su izgledi za američku ekonomiju i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američke ekonomije, koja je već šesti mjesec u recesiji, mogao biti usporen.

Najčitanije