fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, a u fokusu ulagača bile su poruke centralnih banaka koje zbog jačanja inflacije počinju da zaoštravaju monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,5 odsto na 94,1 bod.

Kurs dolara je prema japanskoj valuti porastao 0,4 odsto na 113,95 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, 0,7 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1560 USD.

Kursevi najvažnijih valuta ove sedmice su značajno oscilirali, u zavisnosti od poruka iz centralnih banaka.

Tako je, na primjer, cijena eura u četvrtak, nakon poruka iz Evropske centralne banke (ECB), znatno porasla.

ECB je, naime, poručila da će smanjiti kupovinu obveznica na kraju godine, što je najavljeno na sjednici u septembru.

Čelnici ECB-a ponovili su i da će krizni program, ukupne vrijednosti 1,85 biliona EUR, ostati na snazi minimalno do kraja marta naredne godine, odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završena.

No, zbog jačanja inflacionih pritisaka, ulagači procjenjuju da će ECB zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se planira.

Nakon sjednice ECB-a, na tržištima novca procjenjuje se da će banka do kraja naredne godine kamatne stope povećati u dva navrata.

To je u četvrtak podržalo euro, no u petak je kurs dolara prema euru skočio oko jedan odsto, nakon što su podaci pokazali da je, prema izvještaju koji američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) pažljivo prati, inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru dostigla 4,4 odsto, najviše u 30 godina i znatno više od Fed-ovih planiranih dva odsto.

Očekuje se da će američka centralna banka već na sjednici naredne sedmice objaviti da počinje da smanjuje iznos namijenjen kupovini obveznica, a naredne godine počinje povećanje ključnih kamatnih stopa, prvi put nakon dvije godine i izbijanja koronakrize.

Donedavno je većina analitičara očekivala da će Fed početi da povećava kamate u drugoj polovini naredne godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata. No, sada mnogi očekuju da će Fed već polovicom naredne godine povećati kamate.

Japanska centralna banka očekivano nije ništa mijenjala u monetarnoj politici na prošlosedmičnoj sjednici, a samo je smanjila procjene inflacije potrošačkih cijena za poslovnu godinu koja u Japanu završava krajem marta naredne godine, na nula odsto, s ranije projektovanih 0,6 odsto.

No, kanadska centralna banka završila je svoj program “kvantitativnog popuštanja” prije nego što se procjenjivalo i najavila da bi mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se mislilo, već u aprilu naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije