fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobit preusmjerili u neraspoređenu

Dobit preusmjerili u neraspoređenu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Elektroprivede (EPCG) su na sjednici Skupštine prihvatili odluku o usmjeravanju prošlogodišnje dobiti na neraspoređenu dobit kompanije, tako da ona iznosi 41,18 miliona EUR.

Na sjednici, koja je danas održana, saopšteno je da su sve kompanije u sastavu EPCG imale u prošloj godini dobro poslovanje, pored loše hidrološke situacije, dok je EPCG grupa imala dobit oko 39 miiona EUR.

Na Skupštini je konstatovano da je, pored loše hidrološke situacije, prošla godina bila jedna od uspješnijih poslovnih godina.

Na osnovu utvrđenog dnevnog reda Skupšine, kojom je predsjedavao izvršni direktor Igor Noveljić, donijete su odluke o usvajanju finansijskih i konsolidovanih iskaza za prošlu godinu, izvještaja o poslovanju kompanije, raspodjeli dobiti kao i odluka o izboru revizora te razrješenju i imenovanju novih članova Odbora direktora.

“Ostvareni neto rezultat EPCG u prošloj godini iznosi 28,35 miliona EUR. Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini iznosila je 3,01 hiljadu gigavat sati (GWh), što je 13,6 odsto manje od ostvarenja iz 2018. godine”, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da su ostvarena osnovna načela poslovne politike uz maksimano angažovanje menadžerskih struktura i zaposlenih.

“Hidrološka situacija u protekloj godini je bila značajno nepovoljnija u odnosu na 2018. godinu što je uticalo na manju proizvodnju HE Perućica, koja je iznosila 951,97 GWh, što je 90,28 GWh manje u odnosu na 2018. godinu i HE Piva čija je proizvodnja iznosila 665,1 GWh, što je 328,80 GWh manje od ostvarenja iz 2018. Ostvarena je potrošnja koja je iznosila 100 odsto od plana, odnosno 102 odsto od ostvarenja u toku 2018. godine”, rekli su iz EPCG.

U toku prošle godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate od 100,16 odsto u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u prošloj godini.

Iz EPCG su kazali da su u prošloj godini ukupna kapitalna ulaganja u EPCG iznosila 9,35 miliona EUR. Većina ulaganja se odnosila na modernizaciju i nove projekte.

Shodno Zakonu o privrednim društvima, Skupština je, po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom preduzeća, razriješila i izabrala nove članove Odbora direktora kompanije. Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Nikola Vujović, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Srđan Spaić i Miloš Konatar.

Najčitanije