NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDijaspora poslala oko 15 miliona EUR manje nego prošle godine

Dijaspora poslala oko 15 miliona EUR manje nego prošle godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Priliv po osnovu doznaka je u prvoj polovini godine manji 5,7 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, zbog posljedica pandemije koronavirusa, pokazuju zvanični podaci Centralne banke (CBCG).

Dnevne novine pišu da CBCG nije objavila tačnu sumu, ali ako se ima u vidu da je prošlogodišnji prihod po osnovu doznaka bio oko 540 miliona EUR, a za pola godine 270 miliona, onda se prostom računicom dobija podatak da je dijaspora u prvih pola godine poslala oko 255 miliona ili oko 15 miliona EUR manje nego prošle godine.

U skladu sa novom metodologijom Međunarodnog moentarnog fonda (MMF), koju CBCG primjenjuje od 2014. godine, lični transferi su nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do tada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere emigranata koji su zapošljeni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Takođe, uključena je procjena doznaka koje se šalju neformalnim kanalima u kešu, a u doznake se računaju i sva socijalna primanja iz inostranstva.

U crnogorskim ekonomskim novinarskim krugovima priliv doznaka se prepoznaje kao novac koji uglavnom šalje dijaspora, iako takvo računanje nije potpuno tačno.

Kad je u pitanju Crna Gora, priliv po osnovu doznaka pokazuje trend rasta od 2006. godine, čak i u periodu svjetske ekonomske krize 2008. godine, sve do ove godine, kada prvi put pokazuje pad.

U susjednoj Srbiji, za prvih pet mjeseci zabilježen je pad doznaka oko 24 odsto.

U ovoj godini očekuje se veliki pad vrijednosti doznaka, čija ukupna vrijednost na globalnom nivou iznosi 715 milijardi USD.

Prema predviđanjima Svjetske banke (SB), očekuje se pad vrijednosti doznaka u zemljama sa niskim i srednjim primanjima u iznosu od 19,7 odsto, odnosno sa 554 milijardi na 445 milijardi USD.

Pad vrijednosti doznaka rezultat je porasta nezaposlenosti i smanjenja nadnica, čemu su najviše podložni radnici zaposleni van svojih matičnih zemalja.

“Pored toga, zatvaranje granica i zabrana putovanja su natjerale veliki broj migrantskih radnika na povratak u matičnu zemlju i onemogućile dalju cirkulaciju radnika ka željenim zemljama. U određenim situacijama, koje uključuju ekonomske krize i epidemije u određenim zemljama ili regionu, doznake su ispoljavale kontraciklično kretanje, što ne možemo očekivati u ovom slučaju zbog globalnog opsega Covid-19”, poručuje se u dokumentu CBCG.

Tokom svjetske ekonomske krize 2008. godine ostvaren je prosječni pad vrijednosti doznaka u iznosu od 5,5 odsto, dok je smanjena vrijednost za određena područija bila i znatno veća.

Najčitanije

Sjutra besplatan ulaz u NPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ulaz u nacionalne parkove biće sjutra besplatan, povodom državnog praznika Dana...