fbpx
Naslovnica MINA Business Crnoj Gori 40 miliona EUR za razvoj željezničke infrastrukture

Crnoj Gori 40 miliona EUR za razvoj željezničke infrastrukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) počela je da sprovodi Ekonomski i investicioni plan u Crnoj Gori obezbjeđivanjem 40 miliona EUR za razvoj željezničke infrastrukture.

“EU je obezbijedila Crnoj Gori finansijsku podršku u vrijednosti od 40,2 miliona EUR za razvoj željezničke infrastrukture, od čega će polovinu predstavljati bespovratna pomoć, dok će preostala sredstva biti obezbijeđena u vidu kredita od stran Evropske investicione banke (EIB)”, saopštio je Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Ta važna investicija, koja je jedan od glavnih projekata Evropskog investicionog plana, označila je početak sprovođena plana u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju, sredstva EU, koja su opredijeljena u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, uključuju bespovratnu finansijsku podršku od 22 miliona EUR, koja je obezbijeđena za pripremu i sprovođenje novih infrastrukturnih projekata, od čega će 20,1 milion biti uloženo u projekat rekonstrukcije željezničke pruge Bar-Vrbnica.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, je povodom obezbjeđenja najnovije finansijske podrške Crnoj Gori, kazala da je dobra infrastruktura temelj ekonomskog razvoja, povezanosti i evropske saradnje.

“Stoga, ulaganjem u razvoj infrastrukture u Crnoj Gori, EU želi da podrži ekonomski oporavak i dalji razvoj crnogorske ekonomije i njenu povezanost za državama članicama EU. Prijatelji se poznaju u nevolji. EU će pomoći građanima Crne Gore da zajedno prebrodimo ovu tešku krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa”, navela je Popa.

Ovo značajno ulaganje u razvoj održivih vidova saobraćaja, vrijedno 40 miliona eura, koje se sprovodi u okviru Ekonomskog i investicionog plana, predstavlja, kako je kazala, najnoviju u nizu jasnih poruka podrške EU za integracioni put Crne Gore.

Najčitanije