fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski sistem javnih nabavki među najstabilnijim u regionu

Crnogorski sistem javnih nabavki među najstabilnijim u regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski sistem javnih nabavki jedan je od najstabilnijih sistema u regionu, ocijenili su eksperti TAIEX peer-review misije Evropske komisije (EK) u novom izvještaju o sistemu javnih nabavki Crne Gore.

Ocjene su bazirane na navodima izvještaja, uvažavajući činjenicu da je misija u Crnoj Gori bila posljednja ekspertska misija u toku prošle godine u regionu, nakon što su prethodno eksperti posjetili sve susjedne zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade i Ministarstva finansija, u izvještaju se navodi da su mnoga pitanja sa kojima se susrijeću susjedne zemlje već riješena u Crnoj Gori, kao što je osnivanje entiteta koji u praksi djeluju kao „centralni naručioci“ u sektoru javnih radova, kao i zdravstva.

“Eksperti su ocijenili i da Crna Gora nije fokusirana samo na sprovođenje postupka javnih nabavki, već da institucije sagledavaju javnu nabavki i van formalnih procedura, kao i da je primjena kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude pokazatelj da su naručioci otvoreni za naprednije oblike nabavke”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u izvještaju je konstatovano da je Vlada odavno prepoznala važnost funkcije javnih nabavki i njenu ulogu u savremenom ekonomskom društvu zemlje.
Ključno zapažanje ekspertske misije je da sistem javnih nabavki uglavnom ispunjava svoju društveno-ekonomsku ulogu.

“Od posebnog značaja za unaprjeđenje sistema javnih nabavki u Crnoj Gori imale su i brojne izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen 2011. godine i postao primjenljiv 2012, i to u pogledu povećanja transparentnosti postupaka javnih nabavki, obezbjeđivanja zaštite konkurencije i jednakog tretman ponuđača”, objašnjeno je u saopštenju.

Ocijenjeno je i da, kao i u svakoj zemlji, uključujući i zemlje Evropske unije (EU), postoji prostor za poboljšanje i izazovi na koje treba odgovoriti, što je objašnjeno u preporukama u nastavku izvještaja.

Direktorat za politiku javnih nabavki, u okviru Ministarstva finansija, odgovoran je za cjelokupnu koordinaciju politike i praćenje sistema javnih nabavki.

Svi glavni akteri čije aktivnosti značajno utiču na sistem javnih nabavki u Crnoj Gori posmatraju na Direktorat za politiku javnih nabavki kao uvažen autoritet, koji vodi glavne rasprave o sistemu nabavki i lider je u procesu izmjena zakonodavstva.

Iz Generalnog sekretarijata su podsjetili da je tokom prošle godine Direktorat radio na novom zakonu o javnim nabavkama sa ciljem da se poboljša sistem javnih nabavki u Crnoj Gori harmonizacijom sa direktivama EU.

U izvještaju se napominje da se ekspertska misija dešavala prije nego što je novi zakon o javnim nabavkama bio u proceduri konačnog usvajanja u Skupštini, pa je stoga ekspertima bilo izuzetno teško da daju vrlo detaljne preporuke, jer će glavna pitanja sa kojima su se eksperti suočili tokom misije biti riješena kroz odredbe novog zakona.

Pored Ministarstva finansija, koje kreira politiku javnih nabavki, ekspertska misija je napravila pregled rada i drugih institucija koje su ključne u praćenju ovog sistema.

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...