NaslovnicaMINA BusinessCrnogorski projekti dobitnici međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Crnogorski projekti dobitnici međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Porodična kuća Chalet Jelovac u Kolašinu dobila je međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX, osvajanjem drugog mjesta u kategoriji stambene građevine na tom globalnom takmičenju koje već 30 godina nagrađuje najkvalitetnije građevinske projekte iz cijelog svijeta.

U okviru posebnih kategorija, nagrada za održivu gradnju dodijeljena je projektu Likovne akademije na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, tri projekta s pozivnog nacionalnog takmičenja predstavljala su Crnu Goru u Meksiku na dodjeli nagrada koje su se ove godine zbog pandemije održale online, a čak dva su odabrana među 20 nagrađenih u svijetu.

U konkurenciji je bio još i projekt izgradnje poslovno-komercijalnog objekta Entext u Kotoru, i to u kategoriji javnih i poslovnih građevina.

Uz ovu, nagrade se dodjeljuju u još četiri kategorije – stambene građevine, subvencionirana stambena gradnja, zajednički prostori i infrastrukturne građevine, kao i u posebnim kategorijama koje obuhvataju projekte društvene vrijednosti, one koji pokazuju posebnu inovativnost, pristupačnost ili su dobri primjeri održive gradnje.

Chalet Jelovac je porodična kuća za odmor porodice arhitektice Sonje Radović Jelovac, mjesto koje njena djeca Ana i Andrija doživljavaju kao pravo “porodično gnijezdo”, a autorka kao svoje produženo djetinjstvo.

„Ova arhitektonska realizacija predstavlja primjer uspješne integracije u specifični i osjetjivi pejzaž nadomak Parka šume Dulovine u Kolašinu na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara. Način na koji objekat korespondra sa okruženjem, kritike laičke i stručne javnosti, kontinuirana prisutnost i vidljivost na regionalnoj i internacionalnoj sceni, smatram izuzetnim uspjehom, te ovogodišnja Cemex nagrada to dodatno potvrdjuje i kruniše“, kazala je Radović Jelovac.

Anđelka Badnjar, koja stoji iza projekta Likovne akademije na Cetinju, poručila je da joj je veoma drago što je crnogorsko učešće prošlo zapaženo na internacionalnom događaju.

„Mislim da je nagrada za održivu gradnju primjerena dometima Likovne akademije, prije svega zbog jednog kolektivnog napora članova akademije i Univerziteta da se već postojeće nasljeđe fabrike Oboda valorizuje. Njihova dediciranost da razvijaju ovaj centar na Cetinju je zapravo najodrživiji momenat u svemu, a ako arhitektura doprinosi tome, tim bolje“, rekla je Badnjar.

Direktor kompanije CEMEX Hrvatska, Velimir Vilović, čestitao je dobitnicima na priznanju i uspjehu u radu.

„Vjerujem da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i pomjeranjem razvoja graditeljstva i arhitekture. Nadam se i da će vaš dobar primjer slijediti nove generacije graditelja, te da će još mnogo međunarodnih nagrada stići razvojnim projektima iz Crne Gore“, saopštio je Vilović.

Prema njegovim riječima, činjenica da su graditeljski projekti iz regije već godinama prepoznati i nagrađivani u konkurenciji stotina projekata iz više desetina zemalja svijeta, najbolje pokazuje da inovativnost i naporan rad nijesu ograničeni samo na ljude iz velikih zemalja i s velikih tržišta.

„Ovaj uspjeh dokaz je koliko se u našim krajevima kvalitetno projektuje i gradi“, smatra Vilović.

Nagrađeni projekti nijesu jedini iz regije koji su zaslužili ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje. Hrvatski projekat rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne luke Split osvojio je treću nagradu u kategoriji infrastrukturnih građevina.

Crna Gora već oko 15 godina svojim projektima konkuriše na Graditeljskoj nagradi u Meksiku.

Tokom prethodnih godina predstavljali su je, između ostalih, zgrada aerodroma u Podgorici, most Millenium, porodična kuća u Bigovu, Vila u Budvi, zgrada Europoint i Most Moskva u Podgorici, bazen Jadran u Herceg Novom, Atlas Capital, tunel Sozina.

„Uz navedene projekte, dva su tokom dosadašnjih godina osvojila međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX i to porodična kuća u Stolivu, koja je 2012. osvojila treće mjesto za održivu gradnju, te stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji stambene građevine“, navodi se u saopštenju.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX.

Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika.

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska prisutni su na tržištu Crne Gore već decenijama, a više od dvije decenije kompanija djeluje na tržištu Crne Gore kroz preduzeće CEMEX Montenegro.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije