fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrno na bijelo: Vlada političkim odlukama upropastila sezonu

Crno na bijelo: Vlada političkim odlukama upropastila sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je svojim, prije svega, političkim odlukama potpuno upropastila turističku sezonu i stvorila gubitak koji će biti na nivou jedne milijarde EUR, saopštili su iz koalicije Crno na bijelo.

“U susjednoj Hrvatskoj u julu su prihodi od turizma bili na nivou od 50 odsto prošlogodišnjih, a za prvih deset dana avgusta skoro 60 odsto, na nekim mjestima čak i do 70 odsto. Zakrčene su autoceste i priliv turista je iznad svih očekivanja”, kazali su iz koalicije Crno na bijelo.

Oni su dodali da je u Bosni i Hercegovini na primorju istorijska sezona i već duže vrijeme nema slobodnog kreveta u Neumu, dok je u Albaniji znatno bolja nego u Crnoj Gori.

Iz koalicije Crno na bijelo su pitali predstavnike Vlade kako je moguće da su donosili takve odluke, kada je poznato da i u zemljama regiona ima zaraženih od Covida-19, ali da su uprkos tome uspjele da privuku jedan dio turista iz drugih država.

Oni smatraju da je poražavajuća činjenica da Crna Gora, u kojoj 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) čini turizam, već duže vrijeme nema resorsnog ministra, a da je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) više puta ponovilo da se nekako mora sačuvati i ekonomska supstanca društva.

“Da li je normalno da su Vlada i NKT sve podredili predstojećim izborima i na taj način doveli građane Crne Gore, ugostitelje, turističke poslenike, kao i mnogobrojne povezane djelatnosti na prosjački štap, a da će sada, dvije sedmice pred izbore, ipak omogućiti nesmetani ulazak u zemlju i to ne zbog odmora, nego zbog glasanja”, pitali su iz koalicije.

Oni smatraju da je milijarda EUR, koju će Crna Gora ove godine izgubiti, nenadoknadiva, s obzirom na to da se radi o prilivu novca sa strane, koji je neophodan za normalno funkcionisanje ekonomskog sistema.

“Građani Crne Gore treba da znaju da je isključivi krivac za uništavanje turističkog proizvoda Vlada, koja ne smije da se krije iza navodne brige o zdravlju stanovništva i da istovremeno organizuje izborni proces. Korone ima u Crnoj Gori, ali ima je i u BiH, Hrvatskoj i Albaniji. Jedina je razlika što kod nas nema turista. Zato neka se građani dobro zapitaju kome će i kako dati povjerenje da upravlja njihovim životima u naredne četiri godine”, zaključuju se u saopštenju.

Najčitanije