fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora spremna da implementira projekat ekološke rekonstrukcije TE

Crna Gora spremna da implementira projekat ekološke rekonstrukcije TE

Nikšić, Beč, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je spremna da, što je prije moguće, implementira projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja koji je već započet, kako bi to postrojenje moglo raditi u skladu sa jasno definisanim evropskim direktivama koje se odnose na emisije.

Iz Elektroprivrede (EPCG) su saopštili da je Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) podržava fokusiranost Crne Gore na proces koji je EZ pokrenula protiv države, a vezano za dinamiku postepenog gašenja TE, u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje.

“Sekretarijat je saglasan da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Direktor Sekretarijata EZ, Janez Kopač, sastao se danas u Beču sa državnim sekretarom za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Markom Perunovićem, predsjednikom Odbora direktora EPCG, Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Proizvodnje Bojanom Đordanom.

“U fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o EZ. Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta Komarnica i Kruševo, čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260 megavata (MW)”, dodaje se u saopštenju.

U cilju implementacije ta dva projekta, Sekretarijat je pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje.

Sekretarijat je pozdravio odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene, kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...