fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCRBC izgubio spor pred Upravnim sudom

CRBC izgubio spor pred Upravnim sudom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač radova na dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa, izgubila je spor pred Upravnim sudom kojim je tražila povraćaj uplaćenog novca za akcize od 79,43 hiljade EUR.

CRBC je tužbu podnio na rješenje Poreske uprave (PU) koja je odbila da im isplati taj iznos plaćenih akciza, jer zahtjev za povraćaj nije predao u predviđenom roku, prenose Vijesti.

CRBC tvrdi da za njih ne važi rok iz Zakona o akcizama, već ugovor sa Vladom. Kako je navedeno u presudi, CRBC ima pravo da prema Zakonu o auto-putu i ugovoru sa Vladom o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac – Mateševo dobija povraćaj dijela uplaćenih akciza na gorivo koje je potrošeno prilikom izgradnje auto-puta.

Sudsko vjeće međutim nalazi da u ugovoru, Zakonu o auto-putu i podzakonskim aktima Vlade u vezi sa tim poslom nije definisano u kojem roku izvođač CRBC može tražiti pravo na povraćaj uplaćene akcize, pa se zbog toga mora primjenjivati rok iz Zakona o akcizama.

U presudi je navedeno da je zakonski rok za podnošenje zahtjeva za povraćaj dijela plaćene akcize 15 dana od isteka kvartala u kojem je nabavljeno gorivo – gasna ulja.

“Kako je tužilac zahtjev za povraćaj dijela plaćene akcize za gasna ulja koja su nabavljena u četvrtom kvartalu 2015. godine, podnio 11. februara 2016. godine, dakle, nakon isteka propisanog roka od 15 dana od isteka kvartala, to su pravilno upravni organi odbili njegov zahtjev kao neblagovremen”, navodi se u presudi Upravnog suda.

PU je rješenje kojim odbija zahtjev za povraćaj donijela 30. maja 2017. godine. Presuda je donijeta nakon samo jednog održanog ročišta 20. marta.
CRBC je do sada vraćeno ili je oslobođen plaćanja raznih dažbina u iznosu preko 100 miliona EUR. Sud je presudio i da svaka strana snosi svoje sudske troškove.

Najčitanije