fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 43 USD

Cijene nafte stabilne iznad 43 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 43 USD s obzirom na to da je zabrinutost zbog novog talasa zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralisala znake oporavka potražnje za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,2 USD. Na američkom tržištu cijena je pala 31 cent, na 40,76 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je obradovao podatak da su zalihe benzina u SAD-u pale prošle sedmice 4,8 miliona barela, odražavajući najviši nivo potražnje od 20. marta. Analitičari su očekivali znatno blaži pad.

Podatak je ubrzo u drugi plan potisnuo nagli skok broja novozaraženih koronavirusom u više američkih saveznih država i mogućnost da vlasti ponovo uvedu mjere blokade kako bi obuzdale širenje zaraze. To bi vjerovatno spriječilo dugotrajniji oporavak potražnje za gorivom.

U SAD-u je u srijedu zabilježeno više od 60 hiljada novih slučajeva zaraze Covidom-19, čime je ta država postala zemlja s najvećim dnevnim skokom broja zaraženih od početka pandemije.

“Podrška cijenama vjerovatno će nakon ove sedmice splasnuti zbog naglog rasta broja zaraženih u više američkih država”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 43,44 USD, što znači da je bila 29 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije