fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne ispod 35 USD

Cijene nafte stabilne ispod 35 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 35 USD, budući da je neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralizovao očekivanja oporavka potražnje zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,72 USD. Na kratko se bila spustila na 33,62 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po deset centi nižoj cijeni, od 32,71 USD. Na početku trgovanja spustila se na 31,14 USD.

Tržišta je iznenadio rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 8,7 miliona barela, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će pasti za 1,9 miliona barela.

Pozornost se sada preusmjerava na sedmični izvještaj američke Vlade o zalihama koji će biti objavljen tokom dana.

“Sve u svemu, cijene su gotovo nepromijenjene nakon korekcije u srijedu. U četvrtak su pale pri otvaranju zbog iznenađujućih podataka API-ja i tržište sad pozorno prati kakav će biti službeni izvještaj američke Vlade”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Uoči sastanka vodećih proizvođača 9. juna trgovce muči i hoće li Rusija poštovati dogovor o značajnom smanjenju proizvodnje, za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman dogovorili su telefonom dalju blisku koordinaciju u ograničenju proizvodnje.

Budući da se cijena na američkom tržištu drži iznad 30 USD po barelu, OPEC+ će pomno pratiti hoće li američki proizvođači nafte iz škriljaca, kojima takva cijena odgovara, pojačati proizvodnju”, rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Banka.

Podršku tržištu pruža popuštanje mjera kojima su Vlade nastojale da obuzdaju širenje pandemije koronavirusa budući da bi trebalo popločati put postupnom oporavku ekonomije, a time i potražnje za naftom.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je objavla da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 29,03 USD, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije