fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne blizu 69 USD

Cijene nafte stabilne blizu 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 69 USD, nakon što je strah od inflacije neutralisao zabrinutost za snabdijevanje zbog napada Huta u Saudijskoj Arabiji i optimizam zbog usvajanja američkog plana podsticaja.

Cijena barela u Londonu pala je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,16 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 65,96 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabilo subotnje usvajanje plana pomoći u koronakrizi u američkom Senatu. Paket mjera vrijedan 1,9 biliona USD trebalo bi da podstakne ekonomiju, a time i potražnju za gorivima kojoj je pandemija koronavirusa nanijela ozbiljnu štetu.

Cijene su reagovale i na napad jemenskih Huta bespilotnim letjelicama i raketama na Saudijsku Arabiju. Na udaru se našao i pogon Saudi Aramca u Ras Tanuri, od vitalne važnosti za izvoz nafte. Rijad je objavio da nije bilo žrtava, niti štete na imovini.

Nakon podneva ulagači su “stali na loptu” i cijene su se stabilizovale, budući da se počelo razmišljati o inflaciji koju bi, procjenjuju ulagači, mogli pokrenuti američki podsticaji i poskupljenje energenata.

“Procjenjujemo da bi više cijene sirove nafte u sadašnjoj etapi oporavka ekonomije od koronakrize mogle biti preuranjene”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Cijene su krenule uzlaznom putanjom nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom prošle sedmice dogovorili da se nastavi smanjivanje snabdijevanja uprkos rastu cijena sirove nafte.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 67,05 USD, što znači da je porasla 2,79 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije