fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 59 USD nakon medijskih izvještaja da je Kina spremna da sklopi parcijalni trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Potporu im je pružila i pojačana geopolitička napetost zbog ulaska turskih jedinica u Irak.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 58,81 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 53,11 USD, prenosi Hina.

Trgovci prate pregovore SAD-a i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije. Pregovarači će se sjutra sastati u Vašingtonu u posljednjem nastojanju da postignu dogovor kako bi okončali dugotrajni trgovinski spor koji je usporio globalni rast.

Napetosti između dvije strane zaoštrile su se ove sedmice nakon što su SAD kineskim zvaničnicima uvele vizna ograničenja i uvrstile na crnu listu nekoliko velikih kineskih kompanija.

Kina je otvorena za sklapanje parcijalnog trgovinskog sporazuma, objavio je Bloomberg pozivajući se na izvor izravno upoznat s razgovorima.

Financial Times, međutim, piše da je Kina ponudila kupovinu više američkih poljoprivrednih proizvoda kako bi poboljšala izglede za privremeni trgovinski sporazum s Vašingtonom.

Turska je objavila da će njeni vojnici uskoro preći granicu sa Sirijom i izvesti napade za koje analitičari smatraju da bi mogli uticati na ekonomiju kurdistanskog dijela Iraka, značajnog za proizvodnju nafte, a time i na cijene crnog zlata.

Podršku cijenama pružaju i prijetnje proizvodnji nafte u Ekvadoru i Iraku zbog protivladinih protesta. Obje zemlje su članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 58,53 USD, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...