fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 61 USD

Cijene nafte pale prema 61 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 61 USD, jer trgovce muči neizvjesnost u vezi sa američko-kineskim trgovinskim sporazumom, dok dodatni pritisak stvaraju i veće američke zalihe nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 61,37 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centa nižoj cijeni od 56,28 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovinski rat dvije vodeće svjetske ekonomije traje već 16 mjeseci i zakočio je rast globalne privrede, natjeravši analitičare da snize procjene potražnje za naftom. To je podstaklo strahovanja od viška u snabdijevanju u narednoj godini.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da su se dvije zemlje u proteklih 15 dana dogovorile da će ukinuti trgovinske carine u fazama, ali nijesu objavile rokove. Kinesku poruku ubrzo je zasjenila sumnja, budući da je Reuters objavio da plan nailazi na snažan otpor u američkom kabinetu.

Dodatni pritisak na cijene stvara i ocjena glavnog sekretara Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Mohammada Barkinda, koji je izrazio veći optimizam u vezi šansi za narednu godinu. To je protumačeno kao signal da nema potrebe za značajnijim ograničenjem snabdijevanja.

OPEC i njegovi partneri predvođeni Rusijom trenutno smanjuju snabdijevanje 1,2 miliona barela dnevno. Oni će se ponovo sastati 5. i 6. decembra u Beču kako bi razmotrili dalju strategiju.

Zalihe sirove nafte u SAD-u snažno su porasle prošle sedmice, jer su rafinerije smanjile proizvodnju, a izvoz je oslabio, objavila je u srijedu američka vlada.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 62,32 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije