fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 42 USD

Cijene nafte iznad 42 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, s obzirom na to da su znaci mogućeg produženja sporazuma o ograničenju snabdijevanja neutralisale zabrinutost za potražnju zbog širenja pandemije Covida-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,46 USD. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,79 USD, prenosi SEEbiz.

Nekoliko američkih saveznih država objavilo je u četvrtak podatke o rekordnom broju novozaraženih Covidom-19, a Francuska je proširila policijski sat na oko dvije trećine stanovništva u drugom talasu pandemije u Evropi.

“Potražnja baš i ne podupire cijene s obzirom na ekstremno velik broj novih slučajeva zaraze Covidom-19, a snabdijevanje im je kočnica”, konstatovao je analitičar Commerzbanka, Eugen Weinberg.

Tako je libijska proizvodnja porasla nakon ublažavanja blokade na 500 hiljada barela dnevno i nastaviće da raste do kraja oktobra.

Blagu podršku cijenama pružila je izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da Moskva nije isključila mogućnost produženja sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru bi rezovi trebalo da budu ublaženi na 5,7 miliona barela dnevno.

To je možda prerano, s obzirom na drugi talas pandemije koronavirusa i usporeni oporavak potražnje, upozorili su neki analitičari.

“Jedina optimistična vijest dolazi iz Rusije”, zaključio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 40,91 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...