fbpx
Naslovnica MINA Business Cijene nafte ispod 74 USD

Cijene nafte ispod 74 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 74 USD, balansirajući između očekivanja tijesnog snabdjevanja i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,76 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,9 USD.

Cijene nafte i druge rizične imovine pale su početkom sedmice zbog zabrinutosti koju je podstakao sve veći broj slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini, prenosi SEEbiz.

Sredinom sedmice apetit je ojačao nakon dobrih poslovnih rezultata kompanija i rasta indeksa na Wall Streetu koji je potisnuo u drugi plan širenje delta varijante virusa.

Na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će cijene podržati pad zaliha i vakcinisanje sve više ljudi protiv covida 19.

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u avgustu, septembru, oktobru, novembru i decembru trebalo da bude povećana po 400 hiljada barela dnevno.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvataju da povećanje snabdjevanja od avgusta do decembra neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu, dodajući da zalihe u SAD-u i članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošloj sedici 2,1 milion barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu pale su na najniži nivo od janunara prošle godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njegovih članica u četvrtak je iznosila 72,09 USD, što znači da je porasla 2,16 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Crnoj Gori najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva na 100k stanovnika

Podgorica, (MINA) – U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na...