fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica porasle zbog dobrih poslovnih rezultata

Cijene dionica porasle zbog dobrih poslovnih rezultata

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, a podršku tržištu pružio je i dogovor Britanije i Evropske unije (EU) o Brexitu.

Dow Jones ojačao je neznatno na 27.025 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 2.997 poena, a Nasdaq indeks 0,4 odsto, na 8.156 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i banaka, na primjer Netflixa i Morgan Stanleya.

Cijena dionice Netlixa skočila je 2,5 odsto, a Morgan Stanleya oko jedan odsto.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih 78 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

„Bolji poslovni rezultati nego što su se ulagači plašili obilježje je ove godine. Biće to slučaj i u trećem tromjesečju”, rekao je direktor u firmi The Earnings Scout, Nick Raich.

Pozitivno je na tržište uticao i dogovor između Velike Britanije i EU o sporazumnom raskidu.

Čelnici 27 zemalja članica EU su u četvrtak na sastanku na vrhu u Briselu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU.

Tako bi Britanija mogla izaći iz EU na uređeni način 31. oktobra, no taj dogovor trebalo bi da podrži i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

„U ovom trenutku parlamentarna aritmetika pokazuje da bi glasanje moglo biti vrlo tijesno ili negativno. No, sada je Konzervativna stranka predana sporazumnom, a ne neurednom izlasku i nastojaće dobiti većinu glasova”, rekao je politički analitičar u firmi TS Lombard, Constantine Fraser.

Ulagači su oprezni i zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, od američke i kineske, do eurozone.

Uz to, iako je postignut parcijalni dogovor o trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, predstoji još puno posla do potpisivanja takvog sporazuma.

Peking je poručio da bi Vašington morao ukinuti sve carine na kineski uvoz kako bi se postigao konačni dogovor.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 odsto na 7.182 boda, frankfurtski DAX skliznuo je 0,12 odsto na 12.654 poena, a pariski CAC 0,42 odsto na 5.673 boda.

Najčitanije