15.3 C
Podgorica
April 5, 2020.
Naslovnica MINA Business Brzina konekcije povećana 100 puta zahvaljujući donaciji Telekoma

Brzina konekcije povećana 100 puta zahvaljujući donaciji Telekoma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Brzina internet konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta Crne Gore (UCG) biće povećana 100 puta, saopšteno je prilikom potpisivanja ugovora o saradnji između te ustanove visokog obrazovanja i Crnogorskog Telekoma.

Ugovor o saradnji, koji važi do 2035. godine, potpisali su rektor UCG Danilo Nikolić i izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulaskaja.

Vrijednost donacije je 143 hiljade EUR godišnje, odnosno 2,1 milon EUR u narednih 15 godina.

Crnogorski Telekom će Univerzitetu Crne Gore obezbjeđivati usluge besplatne konekcije, odnosno mreže za povezivanje i razmjenu podataka između centralnog sistema Univerziteta i fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Beranama i Cetinju, kao i drugih jedinica Univerziteta.

Cibulskaja je kazala da će za potrebe interne komunikacije i razmjene podataka između jedinica Univerziteta, umjesto dosadašnje brzine od deset megabita po sekundi (Mb/s), Telekom obezbijediti kapacitet do jednog gigabita po sekundi (Gbp/s).

„To će značajno unaprijediti kvalitet rada i funkcionisanje fakulteta i Univerziteta u cjelini, budući da najviše institucije obrazovnog sistema postaju dio gigabitnog društva i svijeta novih mogućnosti“, rekla je Cibulskaja.

Ona je kazala da tehnologija dramatično mijenja svijet, način na koji se živi, radi, uči i da je pristup kvalitetnom i brzom internetu jedna od osnovnih potreba cijelog društva.

„Crnogorski Telekom je pouzdan partner crnogorskoj državi i društvu u digitalnoj transformaciji. Naša saradnja sa Univerzitetom Crne Gore ne ogleda se samo u ovom i prethodnim ugovorima o saradnji, već se ta saradnja ostvaruje na mnogim poljima”, kazala je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, najveći broj njihovih stručnjaka, koji su dokazani i u okviru Deutsche Telekom grupe, ponikao je upravo sa tog Univerziteta, a i danas najbolji studenti stiču praksu ili rade u Crnogorskom Telekomu.

Ona je dodala da je sigurna da će UCG i tu donaciju iskoristiti za poboljšanje i naučnih i obrazovnih rezultata.

Nikolić je naveo da je potpisivanje ugovora sa Crnogorskim Telekomom veoma značajno za akademsku zajednicu i Univerzitet, prenosi PR Centar.

„Ugovorom će se brzina konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta povećati 100 puta, odnosno sa deset Mbps na jedan Gbps“, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će zahvaljujući višemilionskoj donaciji Crnogorskog Telekoma, Univerzitet Crne Gore nastaviti proces digitalizacije što je definisano Strategijom razvoja, u okviru koje Univerzitet planira da razvije mnogobrojne servise za studente i nastavno osoblje.

Najčitanije