fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBregu: Zapadni Balkan da napravi zaokret na svom razvojnom putu

Bregu: Zapadni Balkan da napravi zaokret na svom razvojnom putu

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Ekonomije Zapadnog Balkana trebalo bi da naprave zaokret na svom razvojnom putu i okrenu se onom zasnovanom na akumulaciji znanja i većoj upotrebi digitalnih tehnologija, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

„Ekonomije Zapadnog Balkana treba da naprave zaokret na svom razvojnom putu i sa puta koji je vođen akumulacijom fizičkog kapitala pređu na onaj koji je zasnovan na akumulaciji znanja“, kazala je Bregu na Regionalnom razvojnom forumu za Evropu održanom danas putem interneta.

Digitalne vještine su, kako smatra, ključni odgovor na automatizaciju poslovnih procesa, i u tom smislu svi zajedno treba da ulože dodatni trud u korist građana Zapadnog Balkana.

Bregu je kazala da još neobjavljeno godišnje istraživanje javnog mnjenja i privrednika sa Zapadnog Balkana, Balkanski barometar za ovu godinu pokazuje da se, prema očekivanjima, internet u velikoj mjeri koristio za komunikaciju, uz procvat društvenih medija, od 69 odsto.

„Internet se uobičajeno manje koristio za obrazovanje, 30 odsto i kupovinu, 22 odsto. Usluge e-uprave koristi tek tri odsto stanovništva“, navela je Bregu.

Podaci, kako je rekla, takođe pokazuju da manje od 17 odsto stanovništva u regionu ne koristi internet, a to su uglavnom građani stariji od 65 godina.

Iz RCC-a je saopšteno da prinudni prelazak na digitalna rješenja zbog pandemije predstavlja veoma bitnu promjenu u poslovnim i procesima uprave, te omogućava veću i očekivanu upotrebu digitalnih tehnologija za stvaranje novih mogućnosti, inovativnih rješenja, kao i za uspostavljanje novih pravila i zahtjeva tržišta.

Izračunato je da je deset odsto porasta indeksa digitalizacije povezano sa 0,63 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Iako su tokom prethodne godine ekonomije Zapadnog Balkana generalno bile uspješnije u sprovođenju digitalne transformacije, razlike u odnosu na prosjek Evropske unije (EU) su i dalje veoma velike”, rekla je Bregu.

Prema procjenama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) 50 odsto domaćinstava u šest ekonomija Zapadnog Balkana nema računar, dok jedna trećina nema priključak na širokopojasni internet.

U RCC-u su kazali da je region već počeo pripreme za period poslije pandemije kroz pripremu programa digitalne transformacije za period od naredne do 2024. godine s ciljem stvaranja osnova za regionalni jedinstveni digitalni prostor i Zapadni Balkan spreman za digitalno doba.

„U pripremi regionalnog digitalnog programa treba koristiti više inovacija, razmišljanja van uobičajenih okvira, ali i usmjerenih na digitalizaciju“, navodi se u saopštenju.

RCC će, kako se zaključuje, pomoći regionu da utvrdi nedostatke u pogledu povezanosti i tako pomogne boljem korišćenju sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan u cilju povećanja ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

Najčitanije