fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBojanić zadovoljan radom Vlade u prethodna tri mjeseca

Bojanić zadovoljan radom Vlade u prethodna tri mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je da je zadovoljan radom Vlade u prva tri mjeseca s obzirom na zatečeno stanje, dok predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, smatra da je to kratak period da bi se dala generalna ocjena.

Bojanić je saopštio da je zaduženje od 750 miliona EUR obezbijedilo osnov za funkcionisanje Vlade u narednom periodu.

“U budžetu smo našli oko 50 miliona EUR. Da bi država funkcionisala bio je potreban novac, pa smo izašli na tržište kapitala i obezbijedili 750 miliona EUR. Bez toga ne bi mogli da funkcionišemo”, rekao je Bojanić u emisiji Načisto televizije Vijesti.

Konjević je saopštio da je tri mjeseca kratak period da bi se dala generalna ocjena rada Vlade, ali da je njegov ključni utisak pogoršana epidemiološka situacija.

„Ministarstvo zadravlja nije dalo adekvatne rezultate, jer u decembru, januaru i februaru imamo veći broj preminulih od koronavirusa nego od početka epidemije“, naveo je Konjević.

On je dodao da dobar dio crnogorske ekonomije ne radi, kao i da je već trebalo da se krene s pripremama za predstojeću turističku sezonu, jer Crna Gora ne može da izdrži dvije propale sezone zaredom.

Konjević je kazao da je kritikovao način na koji je sprovedeno zaduživanje, jer smatra da je nemoguće da ministar finansija za dva dana pripremi sve što je potrebno za taj proces.

„Zaduženje je urađeno u rokovima koji mogu da izazovu sumnju o tome kako je to učinjeno. Smatrali smo da je trebalo otvoriti istragu o tome“, naveo je Konjević.

On je dodao da je za dan i po napravljen prospekt za izlazak na tržište kapitala, što je obiman dokument od 400 strana, koji, između ostalog, sadrži makroekonomske projekcije za ovu godinu.

„Sumnja je da su dvojica kolega, dok nijesu bili članovi Vlade, kao privatne osobe stupali u kontakt sa investicionim bankama“, rekao je Konjević.

Bojanić je saopštio da je u cilju upoznavanja sa stanjem finansija u Crnoj Gori, još prije formiranja Vlade, imao dva sastanka sa bivšim ministrom finansija, Darkom Radunovićem, u kojim su učestvovali i sadašnji ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

„Suočili smo se sa činjenicom da para u budžetu nema. Tada se zaključilo da nema drugog izlaza osim da se ide na izdavanje obveznica. Bilo je užasno hitno da se obezbijedi novac i to je bilo spasonosno rješenje. Spajić je formirao tim, pripremili su za kratko vrijeme prospekt sa kojim se izlazi na Londonsku berzu i dobili izuzetno dobre uslove za prodaju obveznica“, objasnio je Bojanić.

Kada je riječ o početku rada nove avio-kompanije ToMontenegro, on je rekao da postoje procedure koje se moraju ispoštovati.

„Postavili smo rokove da avioni krenu uoči turističke sezone i potrudićemo se da to bude tako. Zapošljavanje će ići fazno, kad se završi posao sa avionima. Projekcije su da se komplatan proces završi do početka sezone“, kazao je Bojanić.

Konjević je podsjetio da je u ranijem periodu ukazivao na to da je državna pomoć za Montenegro Airlines (MA) nezakonita i da je ranije trebalo krenuti u restrukturiranje kompanije.

On smatra da je odluka Vlade o gašenju MA i formiranju nove avio-kompanije hrabra, ali i da će, u slučaju nesupjeha, snositi odgovornost. Konjević je dodao i da misli da je odluka o prekidu rada MA donesena brzo i da je trebalo organizovati raspravu na tu temu.

„Nema garancije da će novi biznis model biti uspješan, jer su trenutno najgori mogući uslovi za formiranje avio-kompanije“, rekao je Konjević.

Bojanić je ocijenio da najava vlasnika Kombinata aluminijuma (KAP), Veselina Pejovića, da će sjutra otpustiti 600 radnika te kompanije, djeluje kao nešto što je pripremljeno i sinhronizovano, kako bi se izvršio pritisak na vlast.

On je dodao da je Pejović na sjednicu skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj se razmatrao položaj radnika u KAP-u, došao pripremljen i da je sve imao zapisano.

„Koji su razlozi, mogu da nagađam“, rekao je Bojanić.

Konjević smatra da je cifra od 600 otkaza zabrinjavajuća, kao i da bi time trebalo da se pozabavi resorno ministarstvo.

Kada je riječ o budžetu za ovu godinu, Bojanić tvrdi da će on biti pripremljen do kraja mjeseca.

„Vlada radi na budžetu i on će do kraja mjeseca biti dostavljen Skupštini. Kako će reagovati parlamentarna većina, to ne znam, ali sam optimista, jer je usvajanje budžeta u interesu Crne Gore“, poručio je Bojanić.

On je dodao da se nevjerovatan broj stranih investitora interesuje i želi da svoj biznis razvija u Crnoj Gori, kao i da se u mnogome promijenila klima.

„Vlada treba da bude efikasna, jer samo ako bude efikasna ima šansu“, zaključio je Bojanić.

Najčitanije