fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBlagi pad S&P 500 indeksa

Blagi pad S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao, jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica u prethodna četiri dana.

Dow Jones je ojačao 0,05 odsto na 26.281 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto na 3.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 odsto na 9.615 bodova, prenosi Hrportfolio.

Zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postepenom otvaranju ekonomije u saveznim državama, indeksi su posljednjih sedmica snažno porasli, ali je pitanje koliko je to realno.

„Tržište je postalo precijenjeno. Snažno je i brzo poraslo, pa su mnogi zaključili da treba povući dio zarade s tržišta”, rekao je strateg u kompaniji The Leuthold Group, Jim Paulson.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži nivo u više godina. Sada je od rekordnog nivoa, dosegnutog 19. februara, udaljen još samo osam odsto, Nasdaq indeks dva odsto, a Dow Jones 11 odsto.

U četvrtak su objavljeni podaci pokazali da je i prošle sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porastao broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima, ali je taj rast, po prvi put od polovine marta, bio manji od dva miliona.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećoj svjetskoj ekonomiji pokazaće u petak izvještaj o zaposlenosti. Analitičari procjenjuju da je u maju stopa nezaposlenosti skočila sa 14,7 odsto na rekordnih 19,7 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 odsto na 6.341 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 odsto na 12.430 bodova, a pariski CAC 0,21 odsto na 5.011 bodova.

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) odlučili su da povećaju iznos programa za kupovinu imovine za 600 milijardi EUR, na ukupno 1,35 biliona EUR. Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sistemu kao bi se podržao oporavak ekonomije.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...