fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBankari očekuju da će mjere usporiti rast ekonomije

Bankari očekuju da će mjere usporiti rast ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluka Centralne banke (CBCG) da od januara na dvije godine ograniči davanje gotovinskih kredita kroz traženje kolaterala za ročnost preko osam godina smanjiće kreditnu aktivnost, a odraziće se i na rast ekonomije, smatraju bankari.

Oni su Pobjedi kazali da odluka ima i pozitivne efekte koji se odnose na sprečavanje prezaduživanja građana.

Iz CBCG su saopštili da je vrijednost odobrenih gotovinskih kredita 672 miliona EUR i da su udvostručeni u posljednjih pet godina.

Predstavnici CKB su naveli da su saglasni sa mjerama CBCG, jer je njihov cilj zaštita građana od prezaduživanja, i dodali da oni već dvije godine rade po tom principu.

„Mjerama će biti ograničen rast u ovom segmentu kreditiranja. Građani se mogu okrenuti alternativnim vrstama kredita“, rekli su iz CKB.

Predstavnici Addiko banke smatraju da će više od ostalih banaka biti pogođeni tom mjerom, jer su specijalizovani za potrošačke kredite.

„Optimisti smo, jer vjerujemo da će nam naše ekspertize i iskustvo pomoći u kreiranju dobre ponude i u novim uslovima. Pošto su mjere privremene, uvjereni smo da će se razvoj i efekti na ekonomiju pažljivo pratiti, te da će se po potrebi prilagođavati“, kazali su iz Addiko banke i dodali da podržavaju inicijative koje će ojačati bankarski sistem i ekonomiju.

Oni očekuju da će te mjere uticati na usporavanje stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), čiji je ključni pokretač u regionu potrošnja.

„Potrošnju pretežno pokreću klijenti novcem od potrošačkih kredita i zaduživanjem malih i srednjih preduzeća“, saopštili su iz Addiko banke.

Oni su naveli i da očekuju povećanje kamata za nenamjenske potrošačke kredite.

„Direktna posljedica biće što će određene banke biti manje konkurentne. Mjere će favorizovati one koje se oslanjaju na kolaterale, za koje se u nedavnoj globalnoj krizi pokazalo da imaju ograničenu vrijednost“, rekli su iz Addiko banke.

Predstavnici NLB banke smatraju da je mjera CBCG u skladu sa njenim ovlašćenjima i ulogom. Oni su kazali i da su predložili drugačiji pristup u operacionalizaciji, ali ne navode detalje.

„Sigurno je da će se smanjiti kreditiranje gotovinskim kreditima, a djelimično i potrošnja na nivou sistema“, kazali su u NLB, koja u portfoliju ima 90 miliona EUR gotovinskih kredita.

„Aktivno radimo na procjeni efekata mjere i pripremamo adekvatna rješenja i izmjene proizvoda koji će biti prilagođeni potrebama klijenata“, rekli su predstavnici banke.

Hipotekarna banka, prema riječima njenih predstavnika, još nije analizirala odluku o mjerama, jer je nijesu dobili.
(kraj) nar

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...