Naslovnica MINA Business Кorona nije uticala na naplatu računa za struju

Кorona nije uticala na naplatu računa za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Račune za utrošenu električnu energiju u martu je platilo 88,3 odsto potrošača iz kategorije domaćinstva i ostala potrošnja, koju čine pravna lica“, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su kazali da su u aprilu imali u bazi 359,5 hiljada kupca iz kategorije ‘domaćinstva’ i 39,7 hiljada iz kategorije ‘ostala potrošnja’.

Oni su objasnili da je ukupan procenat naplate martovske fakture za obje kategorije 88,28 odsto, dok je procenat naplate februarske fakture iznosio 87,13 odsto, što predstavlja uobičajenu dinamiku iz svake prethodne godine.

Prema njihovim riječima, ukupna mjesečna faktura za električnu energiju kreće se od 18 do 20 miliona EUR, u zavisnosti od potrošnje, odnosno mjeseca.

Nijesu precizirali kolika je bila naplata od računa za struju u EUR, ali ako se uzme u obzir da se fakture kreću od 18 do 20 miliona EUR, to bi značilo da su u aprilu naplatili od 15,9 do 17,7 miliona EUR.

Od polovine marta, pa sve do početka maja, privreda je gotovo potpuno stala i brojne djelatnosti su bile zatvorene i nijesu imale nijedan EUR prihoda.

Oni su naveli da je od 359,5 hiljada kupca iz kategorije ‘domaćinstva’, 50,4 odsto redovnih platiša, odnosno 181,58 hiljada članova Zlatnog tima.

„Postoji i veliki broj potrošača koji imaju određeni dug, ali redovo uplaćuju dio svojih obaveza kao i tekući račun kroz akcije Podijelimo teret i kroz standardni protokol“,rekli su iz EPCG.

U aprilu se broj članova Zlatnog tima uvećao za dvije hiljade. U februaru je članova bilo 179,28 hiljada, a u aprilu 181,57 hiljada.

„Broj je uvećan, jer je EPCG shodno aktuelnoj situaciji, u paketu sa drugim olakšavajućim mjerama zbog epidemiološke situacije, donijela odluku da napravi vanredni presjek i svim domaćinstvima koja su imala stanje duga nula 30. aprila, omogući da budu članovi Zlatnog tima i na taj način ostvare popust od 13 odsto na obračunatu aktivnu energiju“, zaključili su iz EPCG.

Najčitanije