fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugićeva uprava nanosi direktnu štetu deponentima i štedišama

Žugićeva uprava nanosi direktnu štetu deponentima i štedišama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas grupa pozvala je guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića, da omogući nesmetano poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro (IBM).

“Žugić samo treba da primijeni zakon i da postupi kao što se postupalo prema drugim bankama, bez selektivnog pristupa”, navodi se u saopštenju.

Iz Atlas grupe su kazali da se od uvođenja privremene uprave CBCG onemogućava redovno funkcionisanje Atlas banke i IBM, jer deponenti ne mogu da koriste svoja sredstva.

“Banke ne obavljaju ni domaći, ni međunarodni platni promet, platne kartice građana ne funkcionišu, kao ni e-komerc. Da li je onda privremena uprava Žugića usmjerena na ozdravljenje banaka, kako on kaže, ili je cilj uništavanje ove dvije banke? Njihovom destabilizacijom bio bi destabilizovan cjelokupan bankarski i finansijski sistem”, smatraju u Atlas grupi.

Oni su naveli da “nerazumne mjere” privremene uprave posebnu štetu nanose velikom broju deponenata, štediša, posebno penzionera, studenata i zaposlenih koje prinadležnosti i sredstva primaju preko Atlas i IBM banke. U dvije banke je, kako su dodali, više od 100 hiljada depozitnih računa različite vrste, a njihovi korisnici nijesu u mogućnosti da u potpunosti koriste usluge banaka.

“CBCG bi morala, prije svega, da štiti deponente, štediše i korisnike usluga banaka, kao i bankarski i finansijski sistem u cjelini. Načinom na koji je uvedena privremena uprava i na koji se ona trenutno sprovodi, nijedan od ovih ciljeva nije ostvariv. Da li onda postoji neki drugi cilj guvernera CBCG”, pitali su iz Atlas grupe.

Oni su kazali da privremena upravnica Tanja Terić, uz uvažavanje, ipak nema dovoljno iskustva u poslovnom bankarstvu, prije svega za tehnološki komplikovane zahtjeve u savremenom bankarskom poslovanju, koje prati Atlas banka.

“Tako smo došli u situaciju da ne funkcionišu ili su limitirani redovan domaći i međunarodni platni promet, kartice, e-komerc i naplate iz inostranstva”, dodaje se u saopštenju.

Atlas banka, kako su precizirali, na svojim računima raspolaže sa više od 100 miliona EUR likvidnih sredstava, što je više nego dovoljno za nesmetano funkcionisanje banke.

“Akcionari banke iz redova Atlas grupe Žugiću su u više navrata, prije uvođenja privremene uprave, kao i na posljednjem sastanku 30. novembra dali veoma kvalitetne i promptne solucije za rješavanje neadekvatnih parametara koje ove banke, kako Žugić tvrdi, imaju. Ti predlozi su, bez obrazloženja, odbijeni, ako su uopšte i razmatrani”, naveli su iz Atlas grupe.

Nakon toga, kako su dodali, način sprovođenja privremene uprave, koja treba da omogući nastavak poslovanja, u direktnoj je suprotnosti sa tim ciljem.

“Smatramo nužnim da se, u cilju zaštite interesa imovine Atlas banke, povjerenja deponenata i odnosa sa velikim stranim klijentima koji su imali povjerenje da sredstva drže u crnogorskim bankama, dosadašnjem menadžmentu omogući da u savjetodavnoj funkciji bude prisutan i pomogne privremenoj upravnici u redovnom i kvalitetnom funkcionisanju banaka”, saopštili su iz Atlas banke.

Oni su upozorili da bi nastavak dosadašnje praksa privremene uprave i Žugića mogao imati teške posljedice, usljed mogućih tužbi klijenata banke protiv CBCG i Crne Gore za naknadu štete.

“Ukoliko u najkraćem roku privremena uprava ne odblokira račune klijenta i ne omogući menadžmentu da pomogne u uspostavljanju redovnog funkcionisanja banke, situacija će nalagati povlačenje poteza koji će biti veoma bolni”, rekli su iz Atlas grupe.

Oni su naveli da je Žugić taj koji je, kao tadašnji ministar finansija, raskinuo ugovor o kupoprodaji bolnice Meljine. Potom je, kako tvrde, sabotirao dogovor Atlas grupe sa Vladom i Ministarstvom finansija u vezi sa bolnicom Meljine, predlažući potpuno nelogične i nesuvisle opcije.

“Najbliži mu je u opstruiranju bolnice Meljine bio tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt, koji je prije toga, kao direktor Meljina, nanio štetu bolnici. Atlas grupa ostaje privržena započetim razgovorima o poravnanju za Meljine, što bi trebalo i da ide u prilog i dokapitalizaciji Atlas i IBM banke”, dodaje se u saopštenju.

Pošto je CBCG jedna od najvažnijih državnih institucija, na njenom čelu mora biti ličnost koja po svakom kriterijumu zaslužuje da bude guverner.

“Pozivamo zato Žugića da objasni odnos sa bivšim viceguvernerom Borkom Miloševićem, sadašnjim direktorom kontrole Dejanom Vujačićem, kao i bivšim direktorom kontrole CBCG Darkom Bulatovićem. Pozivamo ga i da saopšti koji su razlozi odlaska sa funkcije Miloševića”, rekli su iz Atlas grupe.

Oni su pozvali klijente da sve primjedbe i probleme koje uoče u poslovanju Atlas banke u toku privremene uprave dostave preko facebook stranice Podrška Atlas grupi.

“Na toj stranici nam je omogućeno da objavljujemo naše aktivnosti koje se odnose na zaštitu klijenata banke. Pozivamo ih i da se pridruže akciji Zeleni šal, koja je organizovana kao vid protesta protiv blokade računa i zabrane isplata klijentima dvije banke”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije