fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZnačajno manje kamate za Prvu banku

Značajno manje kamate za Prvu banku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Investiciono-razvojni fond (IRF) davali su milionske pozajmice Prvoj banci po niskim stopama od 0,75 do tri odsto, da bi od nje uzimali kredite po znatno većim kamatama od 3,9 odsto, pokazao je revizorski izvještaj za 2017. godinu.

Dan piše da je riječ o revizorskom izvještaju spoljnog revizora, koji je, kako tvrde, mjesecima nezakonito skrivala Centralna banka (CBCG).

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su pozajmljena sredstava od IRF-a u toku 2017. godine primljena po kamatnoj stopi u rasponu od jedan do tri odsto na godišnjem nivou, sa rokom dospijeća od tri do deset godina i grejs periodom od tri mjeseca do dvije goodine. Radi se o iznosu od 8,2 miliona EUR.

Takođe, iste godine je i Vlada direktno kreditirala Prvu banku sa 651 hiljada EUR.

“Pozajmljena sredstva odnose se na sredstva primljena u skladu sa ugovorom o saradnji na sprovođenju projekta Hiljadu plus stanova. Banka je primila sredstva po kamatnoj stopi 0,75 odsto na godišnjem nivou, sa rokom dospijeća od 20 godina i grejs periodom od tri godine”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Sa druge strane, Vlada je u martu 2017. godine dala je saglasnost Ministarstvu finansija da za potrebe državnog budžeta od Prve banke uzme kredit od 15 miliona EUR po kamatnoj stopi od 3,9 odsto. Radi se o kreditu koji je uzet na period od pet godina.

Dan je u novembru 2017. godine objavio da su Vlada i lokalne samouprave u 2016. godini u Prvoj banci deponovali ukupno 22,64 miliona EUR novca poreskih obveznika. Iste godine su kod te banke uzeli kredite ukupne vrijednosti oko šest miliona EUR.

Tadašnja računica je, kako piše list, pokazivala da Prva banka na državni novac u prosjeku duplo zarađuje, što se može vidjeti u finansijskom izvještaju nezavisnog revizora za 2016. godinu.

Najčitanije