fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršena Međunarodna konferencija regulatora elektronskih komunikacija

Završena Međunarodna konferencija regulatora elektronskih komunikacija

Budva, (MINA-BUSINESS) – Promocija konkurentnog tržišta, međunarodni roming, jačanje zaštite korisnika, uvođenje digitalnog radija u Crnoj Gori neke su od tema o kojima se raspravljalo drugog dana Međunarodne regulatorne konferencije, koja je završena u Budvi.

Drugog dana konferencije pod nazivom Trenutni i budući regulatorni izazovi, usaglašavanje sa evropskim regulatornim okvirom, koju je organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), održane su dvije panel diskusije.

Na prvom panelu pod nazivom Promocija konkurentnog tržišta, analize tržišta i uvedene regulatorne mjere, međunarodni roming i terminacija moderator je bila pomoćnica izvršnog direktora EKIP-a Milena Ivanović.

O iskustvima iz sprovedenih aktivnosti na sprovođenju analiza tržišta i nametnutim regulatornim mjerama i njihovim efektima u Crnoj Gori i Srbiji govorili su generalna menadžerka za analize tržišta u EKIP-u Ranka Drecun i viši savjetnik u regulatornoj agenciji Srbije (RATEL), Aleksandar Mandić.

Na temu Redukcija EU-WB roaming cijena govorio je ekspert za analize tržišta regulatorne agencije za elektronske komunikacije Sjeverne Makedonije (AEK), Aleksandar Kocevski.

Učesnici konferencije su upoznati sa budućim aktivnostima u vezi redukcije cijena roming usluga između zemalja Zapadnog Balkana (WB) i EU.

“U toku su pregovori na relaciji operatori-regulatori u vezi sniženja cijena usluga rominga izmedju WB i EU, odnosno o ograničenju maloprodajnih i veleprodajnih cijena. U prvoj iteraciji fokus je na ograničenju cijena za saobraćaj koji se odnosi na prenos podataka”, navodi se u saopštenju.

Druga programska sesija je nosila naziv Jačanje zaštite korisnika, identifikacija najboljih praksi kada je u pitanju svijest potrošača, transparentnost informacija, sa eventualnim fokusom na nove servise poput otvorenog interneta i digitalnih platformi, a njom je predsjedavala pomoćnica izvršnog direktora EKIP, Danka Milićević.

U okviru ove sesije specijalistkinja za pitanja potrošača u EKIP-u, Žaklina Lukšić, se osvrnula na zakonske nadležnosti čiji je krajnji i zajednički cilj briga o krajnjim korisnicima.

Učesnici konferencije su upoznati sa veoma uspješnim postupkom zaštite korisnika u Crnoj Gori, načinima podnošenja žalbi i postupanjem EKIP-a po primljenim žalbama korisnika.

Predstavnice regulatorne agencije Hrvatske (HAKOM), Tanja Zaninović, viša stručnjakinja za pravna pitanja i Gordana Kulišić viša stručnjakinja za zaštitu korisnika su upoznale prisutne sa obavezama regulatora shodno važećoj Direktivi EK kada je u pitanju omogućavanje uključenosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu, što je od izuzetne važnosti za svaku zajednicu, kao i o aktivnostima koje je HAKOM sproveo kako bi se omogućila veća i kvalitetnija dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za osobe sa invaliditetom.

O stanju u Hrvatskoj po pitanju obaveze pružanja univerzalne usluge su govorili glavna stručnjakinja Vesna Gašpar i viši stručnjak Marko Čavlović iz Odjeljenja komunikacionih usluga HAKOM-a. Na kraju ove programske sesije predstavnik austrijske firme Specure GmbH, Jozef Svrcek je predstavio platforme za praćenje kvaliteta pruženih usluga i kvaliteta korisničkog iskustva.

U cilju intenziviranja aktivnosti na uvođenju digitalnog radija u Crnoj Gori EKIP je u okviru konferencije organizovao i programsku sesiju koja je bila posvećena ovoj temi. Sesija je održana kroz tri cjeline.

U prvom programskom bloku na ovu temu, kojom je predsjedavala menadžerka za radio-difuziju u EKIP-u, Ana Vukčević, ključni govornik je bio predsjednik WorldDAB-a Patrick Hannon, koji je govorio o DAB+ i budućnosti radija.

“WorldDAB je globalni industrijski forum za DAB digitalni radio. Njihova misija je olakšavanje usvajanja i implementacije emitovanja digitalnog radija zasnovanog na DAB-u, standardu digitalnog radija, koji su usvojili emiteri širom Evrope, Azije i Pacifika i šire”, rekli su iz EKIP-a.

WorldDAB pruža i prilagođena rješenja i savjete o, kako se dodaje, svim aspektima prelaska sa analognog na digitalni radio, uključujući regulaciju, licenciranje, tehnička ispitivanja, izgradnju mreže, marketing i proizvodnju novog digitalnog radio sadržaja, te promotivne kampanje koje su naročito važne sa aspekta pravovremene implementacije.

Hannon je istakao pet glavnih segmenata i pitanja na koje treba obratiti pažnju u cilju kvalitetne implementacije digitalnog radija, a to su: pokrivanje, sadržaj, automobili, korisnički prijemnici i komunikaciona strategija.

Glavni savjetnik za tehniku u hrvatskoj kompaniji Odašiljači i veze, Tigran Vržina, govorio je o implementaciji DAB+ u Hrvatskoj. U ovoj susjednoj državi period testiranja digitalnog radija je počeo 2017. godine i trajao je četiri godine. Počev od prošle godine u Hrvatskoj imaju jedan nacionalni/regionalni mux (šest regiona) koji ima predajnike na deset lokacija.

Vržina je kazao da je DAB+ zelena tehnologija, a sve to je potkrijepio i primjerom smanjenja potrošnje električne energije u iznosu od 85,7 odsto, kao i smanjenjem emisije gasa na godišnjem nivou u slučaju kada se kroz mrežu digitalnog radija prenosi šest stanica, u odnosu na potrošnju kada se programi tih stanica emituju odvojeno kao standardni FM radio.

U okviru ove sesije, posebno zanimljivu temu za inžinjere koji se bave upravljanjem radio-frekvencijskim spektrom i planiranjem radio-difuznih mreža i sistema je obradio Fiodor Stankevitch iz francuske kompanije ATDI, koji je održao prezentaciju pod nazivom DAB principi planiranja.

Menadžer za radio-difuziju u EKIP-u, Amir Molazećirović, vodio je drugu sesiju ove programske cjeline. U okviru ove sesije rukovodilac Odsjeka za planiranje i koordinaciju radio-frekvencija regulatorne agencije Mađarske (NMHH), Ádám Vörös, prezentovao je izazove koordinacije radio-frekvencijskog spektra u VHF Opsegu III sa aspekta Mađarske.

Sa aspekta nadležnosti i aktivnosti regulatora, rukovodilac odjeljenja za upravljanje radio-frekvencijskim spektrom, regulatorne agencije Hrvatske (HAKOM), Danijel Vidaković, održao je prezentaciju na temu implementacije DAB-a u Hrvatskoj, dok je iskustva i stepen razvoja digitalnog radija u Sloveniji prezentovala rukovoditeljka sektora za upravljanje spektrom u regulatornoj agenciji Slovenije (AKOS), Janja Varšek.

Završnom sesijom o digitalnom radiju je predsjedavao vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije za elektronske medije Crne Gore, Nikola Ivanović.

O tome gdje se trenutno nalazi i u kojoj fazi je implementacija DAB radija u Srbiji govorila je koordinatorka Grupe za radiodifuziju u ragulatornoj agenciji RATEL, Natalija Varagić.

Varagić je, između ostalog, govorila o aktivnostima RATEL-a u međunarodnim grupama čiji rad je fokusiran na planiranje i koordinaciju radio-frekvencija na multilateralnom i bilateralnom nivou, ali i o trenutnom statusu emitovanja digitalnog radija u Srbiji, kojim su pokriveni najznačajniji putni pravci u njihovoj državi.

Menadžerka za radio-difuziju u EKIP-u, Ana Vukčević, govorila je o izazovima implementacije DAB+ u Crnoj Gori. Učesnike na sesiji je upoznala o aktivnostima koje je EKIP sproveo shodno svojim nadležnostima, poput izrade Studije o mogućnostima uvođenja digitalnog radija u Crnoj Gori, 2015. godine, sa ciljem da se podstakne razmatranje i strateško opredjeljenje relevantnih instituacija po pitanju razvoja i primjene novih tehnologija u oblasti digitalne zemaljske radio-difuzije.

Ovaj dokument imao je cilj da saglada tehnički aspekt digitalizacije radija, moguće tehnologije i da određene smjernice za uvođenje digitalnog emitovanja radijskog signala u Crnoj Gori.

Vukčević je informisala o izradi dokumenta pod nazivom Predlog strategijskih polazišta i smjernica za uvođenje digitalnog radija u Crnoj Gori, koji je pripremila međuresorska radna grupa sastavljena od eksperata EKIP-a, Agencije za elektronske medije Crne Gore (AEM), te predstavnika nadležnih ministarstava za sektore elektronskih komunikacija i medija, kao i predstavnika Radio-difuznog centra i Radija i televizije Crne Gore.

Vukčević je govorila o najvažnijim zaključcima i preporukama koje su date u ovom dokumentu koji je usvojen 2019. godine. Takođe, prezentovala je i ostale aktivnosti koje se sprovode na polju replaniranja i koordinacije radio-frekvencija sa susjednim državama, te o sprovedenim anketama po pitanju uvoza i prodaje prijemnika za DAB radio, te instalaciji DAB radio prijemnika u novim automobilima koji se prodaju na crnogorskom tržištu.

O pilot projektu i testnom emitovanju digitalnog radija u Crnoj Gori je govorio, rukovodilac službe za NOC AV i IP tehnologije u kompaniji Radio-difuzni centar, Mladen Popović.

U do sada 19 održanih konferencija, ove godine je zabilježen najveći broj registrovanih učesnika. Konferencijske programe je pratilo preko 160 učesnika iz 15 država regiona i Evrope.

“Osim razmjene iskustava, održanih prezentacija i vođenja diskusija, konferencija je poslužila i za brojne sastanke između regulatora, operatora i privrednih kompanija koje nude različite proizvode i servise namjenjene za sektor elektronskih komunikacija”, rekli su iz EKIP-a.

EKIP je, kako se dodaje, imao niz bilateralnih susreta sa predstavnicima regulatora iz susjednih država, a dogovoreno je intenziviranje i jačanje saradnje, kroz potpisivanje novih ugovora o unaprijeđenju saradnje sa regulatorima iz Bugarske i Turske.

Doprinos organizaciji konferenciji pružili su i vodeći operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori Crnogorski Telekom, M:tel, One Crna Gora i Telemach, koji su bili pokrovitelji svečane večere za sve učesnike konferencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije