fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cijene nafte

Zastoj u pregovorima o iranskom programu podigao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 94 USD, podstaknute znacima zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebalo da uključe i ukidanje sankcija na iransku naftu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,42 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,78 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,43 USD višoj cijeni od 88,04 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su zabrinule strože mjere suzbijanja koronavirusa u Kini, koje su dodatno raspirile zabrinutost za potražnju u okruženju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Grad Čengdu u četvrtak je naredio zatvaranje koje je pogodilo proizvođače poput Volva. Odvojeni podaci pokazali su da je aktivnost u kineskoj industriji u avgustu pala prvi put u tri mjeseca zbog slabljenja tržišta, nestašica struje i epidemije koronavirusa.

Fokus tržišta ponovo se preusmjerio na snabdijevanje nakon znaka zastoja u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dogovor bi mogao uključiti i ukidanje sankcija na iransku naftu.

“Cijene nafte porasle su nakon što su su se ove sedmice spustile na najniže nivoe ovog ljeta. Njihov rast poklopio se s znacima zastoja u nuklearnim pregovorima Irana i Sjedinjenih Američkih DRžava (SAD), u zastoju”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

On je dodao da je sporazum u posljednje vrijeme predstavljao veliki rizik koji bi mogao spustiti cijene nafte. Saudijska Arabija pokušala je da ga neutrališe upozorenjima da bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju.

Tržište prati i razgovore najrazvijenijih ekonomija svijeta G7 o ograničenju cijena ruske nafte.

Očekuje se da će ministri finansija G7 u petak iznijeti konkretnije predloge o cjenovnom limitu koji bi trebalo da smanji ruski prihod od izvoza i time Moskvi ograničiti finansiranje invazije na Ukrajinu i istovremeno osigura pristup ruskim barelima kako bi se izbjegao skok tržišnih cijena.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,77 USD, na 98,27 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije