fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaposleni u Institutu se nadaju rješenju

Zaposleni u Institutu se nadaju rješenju

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni u Institutu “Simo Milošević” iz Igala odlučni su da sjutra počnu štrajk, ali se nadaju da će se danas ipak pronaći rješenje da im se isplate tri zaostale zarade, saopštila je predsjednica Sindikata kompanije, Marija Obradović.

Zaposleni u Institutu su psljednji put 25. decembra primili zaradu, koja se odnosila za novembar, pišu Vijesti.

Za isplatu tri od četiri zaostale zarade, potrebno je u neto 1,1 milion EUR. Toliko novca za liječenje domaćih pacijenata teba da uplati Fond za zdravstveno osiguranje, ali je problem što je račun Instituta blokiran od decembra na iznos duga od 7,6 miliona EUR prema Jugobanci u stečaju.

Ukoliko bi Fond uplatio taj novac, on bi otišao na izmirenje duga po blokadi, odnosno ne bi stigao do zaposlenih.

Prema podacima Centralne banke, račun Instituta je blokiran već 140 dana, a blokada iznosi 7,6 miliona. Na kraju prošle godine dug po blokadi iznosio je 7,73 miliona EUR, odnosno za skoro četiri mjeseca tom mjerom je povjerilac prinudno naplatio 130 hiljada EUR.

To potvrđuje da Institut iz redovnih prihoda nikako ne bi mogao da se oslobodi blokade. Ukoliko povjerioci ne mogu naplatiti dug blokadom računa mogu odmah pokrenuti naplatu blokadom imovine ili zahtjevom za uvođenje stečaja.

Vlada, prema informacijama Vijesti, pokušava da nađe rješenje, a pregovori se vode u više pravaca – da Agencija za osiguranje depozita Srbije, koja zastupa Jugobanku u stečaju, prekine blokadu uz državne garancije da će dug biti izmiren, da se novac za plate uplati na račun Sindikata Instituta koji bi ih proslijedio zaposlenima, da se uplati na račun Instituta državna pomoć od deset miliona kojim bi se ukinula blokada i obezbijedio novac za isplate zarada, za šta je potrebna saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije.

Obradović je Vijestima kazala da vjeruje da će se do predviđenog roka naći način za isplatu jednokratne pomoći u vrijednosti od tri zarade, od ukupno četiri.

“U slučaju da se do predviđenog roka na račun Sindikalne organizacije uplati jednokratna pomoć u vrijednosti od tri zarade, mi ćemo odustati od štrajka. Iznos koji smo do sada zaradili, rehabilitujući pacijente preko Fonda zdravstva Crne Gore je 1,1 milion EUR, što je dovoljno za tri zarade”, navela je Obradović.

Institut je ove sedmice trebalo da primi prvu grupu gostiju iz Slovenije, ali ako štrajk počne sjutra, to će značiti raskid značajnog inostranog ugovora, dok bi ostali ugovoreni poslovi za proljeće i ljeto bili dovedeni u pitanje.

Račun Institutu bio je sedam puta blokiran prošle godine, od čega šest puta zbog tužbi radnika i jednom u julu po nalogu Agencije za osiguranje depozita Srbije – Jugobanke u stečaju. Te blokade trajale su od dva do 30 dana.

Te blokade su onemogućavale normalno poslovanje Instituta, a jedan su od glavnih razloga zbog čega je norveški Fond zdravstva raskinuo ugovor koji je kompaniji iz Igala donosio godišnje oko četvrtinu prihoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...