fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaložiće se da dođu do zakonskog rješenja za Institut Igalo

Založiće se da dođu do zakonskog rješenja za Institut Igalo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država nije u mogućnosti da Institutu “Simo Milošević” u Igalu da direktnu finansijsku pomoć iz budžeta, a shodno zakonskim mogućnostima će se založiti da dođu do adekvatnog rješenja za tu zdravstvenu ustanovu, saopštio je ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić.

On je Vijestima objasnio da su Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći definisani uslovi u kojima određena kompanija bez obzira na vlasničku strukturu može da primi državnu pomoć.

”S obzirom na to da Institut “Simo Milošević” u Igalu ne ispunjava uslove definisane ovim zakonom, država nije u mogućnosti da pruži direktnu finansijsku pomoć Institutu. Međutim, u cilju podrške, Vlada je na sjednici održanoj u februaru donijela zaključak kojim je opredijeljen milion EUR za rehabilitaciju pacijenata koji su imali teže posljedice izazvane covid-om”, rekao je Šćekić.

On je najavio da će do kraja ovog mjeseca biti raspisan tender za izradu studije izvodljivosti za dalji razvoj i funkcionisanje Instituta i koji treba da prikaže na koji način i sa koliko ulaganja se može očekivati održivo poslovanje.

Ukupni trenutni dug Instituta po osnovu rezervisanja, kratkoročnih, dugoročnih i odloženih poreskih obaveza je 28,31 milion EUR, dok je pomoć Vlade, kako je početkom ove sedmice za Vijesti kazao izvršni direktor Instituta Savo Marić, hitno potrebna.

Za opstanak Instituta je važno i da radi bolnica Meljine za čiji opstanak izvršna vlast traži rješenje, a kojoj sada ne može finansijski pomoći zbog istih zakonskih ograničenja, kao i za Institut.

Vijesti čekaju odgovor iz kabineta premijera Dritana Abazovića koji je njegov stav kao predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte u vezi s presudom Upravnog suda, koji je ocijenio da je zaustavljanje privatizacije Instituta bilo nezakonito i kada se može očekivati sjednica Savjeta za privatizaciju na kojoj bi se ispunio zahtjev Upravog suda da se donese zakonito rješenje u vezi s prigovorom ponuđača na tenderu za prodaju državnog paketa akcija u Institutu “Simo Milošević”.

Upravni sud presudio je da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u vrijeme Vlade premijera Duška Markovića donio nezakonito rješenje u vezi s prigovorom češko-crnogorskog konzorcijuma kojim je osporena odluka tadašnje izvršne vlasti da obustavi prodaju većinskog paketa akcija države u Institutu “Simo Milošević”.

Šćekić je kazao da je, u okviru Strategije pametne specijalizacije kao jedna od četiri ključne oblasti za dalji razvoj Crne Gore, prepoznat i zdravstveni turizam.

S obzirom na to da se o zdravstvenom turizmu ne može govoriti bez Instituta koji u ovom segmentu ima veoma značajnu ulogu, a koji posluje s finansijskim poteškoćama, jedna od aktivnosti, kako je rekao Šćekić, je izrada studije izvodljivosti za dalji razvoj i funkcionisanje ove ustanove.

”Raspisivanje tendera očekuje se do kraja mjeseca, a studija treba da prikaže na koji način i sa koliko ulaganja se može očekivati održivo poslovanje Instituta. Bez navedene studije i bez aktivnog učešća države u njenoj izradi ne može se govoriti o budućim koracima”, objasnio je Šćekić.

Ta studija, kako je naveo, treba da prikaže trenutno stanje Instituta u fizičkom i u finansijskom smislu, da definiše najveće poteškoće u funkcionisanju, a sve u cilju iznalaženja najboljeg modela za održivi opstanak i rad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...