fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedničkim radom do povoljnijeg poslovnog i zakonodavnog okvira u građevinarstvu

Zajedničkim radom do povoljnijeg poslovnog i zakonodavnog okvira u građevinarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U sektoru građevinarstva se posljednjih godina ostvaruje značajan rast svih pokazatelja, zahvaljujući realizaciji projekata u oblasti putne i energetske infrastrukture, izgradnje turističkih kapaciteta, završetka dionice auto-puta, kao i građevinskih radova iz domena javnih radova, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Komore su kazali da je, kao i skoro svi ostali sektori i ovaj trpio posljedice ukrajinske krize pa su poremećaji na tržištu uzrokovali poskupljenje gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u lancu izvođenja građevinskih radova i usluga. Značajan skok cijena materijala je, po ugovorima potpisanim u skladu sa javnim nabavkama, doveo do gubitaka koji su se kretali od 20 odsto do 50 odsto, u zavisnosti kada su ugovori zaključeni.

“Pozitivan primjer kako su privreda i država uspjeli da zajedno ublaže i prevaziđu ovaj izazov je donošenje takozvanih kliznih skala. Pozitivan uvod u rješavanje ove problematike bile su, od Privredne komore, predložene izmjene Zakona o javnim nabavkama u saradnji sa nadležnim direktoratom Ministarstva finansija”, rekli su iz PKCG.

Privredna komora je potom formirala Radnu grupu za pripremu Smjernica za primjenu postupaka priznavanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju, u kojoj su bili predstavnici Ministarstva finansija, uprava za kapitalne projekte i saobraćaj, Monstata, Privredne komore, Inženjerske komore i Građevinskog fakulteta.

“Urađeni dokument je nakon upućivanja Ministarstvu kapitalnih investicija i usvajanju ove informacije od Vlade, postao osnov za aneksiranje ugovora na obostrano zadovoljstvo i države i privrednika”, navodi se u saopštenju.

Prethodnih mjeseci, značajne aktivnosti ovog sektora su bile usmjerene i na pripremu novog zakonodavnog okvira. Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je pripremilo i na javnu raspravu objavilo nacrte zakona o planiranju prostora, izgradnji objekata i legalizaciji bespravnih objekata.

Komora je preko svojih predstavnika privrede učestvovala u radu pojedinih radnih grupa za pripremu ovog kompleksnog sistemskog zakonodavnog okvira kao i organizovala okrugli sto u okviru javne rasprave koji je izazvao veliko interesovanje privrednika, ne samo onih koji obavljaju djelatnost u oblasti građevinarstva, već i ostalih, posebno turizma, energetike i putne infrastructure.

“Osnovna očekivanja privrede kada je u pitanju poglavlje izgradnje objekta, odnosno projektovanje, revizija, građenje, nadzor i upotreba, bio je maksimalno skratiti administrativne procedure, eliminisati nepotrebne troškove u nukleusu investicije i svesti ih na objektivnu ravan, uz maksimalno skraćenje potrebnog vremena za ishodovanje dokumenata od državne odnosno lokalne administracije te javnih preduzeća i privrednih društava u svojini države, a koja se izdaju po posebnim propisima”, objasnili su iz Komore.

Takođe, očekivanja privrede su i da se mora izbjeći jaz u planiranju prostora odnosno donošenja planskih dokumenata, sa posledicama po privredni sistem odnosno privredne subjekte – investitore.

“Potrebno je učiniti sve da se zakonodavni okvir kreira tako da se u eri post korone i aktuelne krize u svijetu, formulišu takva zakonska rešenja koja će, između ostalog, imati kao rezultat privlačenje investicija, odnosno stvaranje povoljnih planskih pretpostavki za dalju izgradnju infrastrukturnih projekata, turističkih kapaciteta kao i objekata za proizvodnju, preradu i skladištenje”, smatraju u PKCG.

Novi zakonodavni okvir, kako su naveli, treba da bude osnov za brži i ekonomičniji rad na stvaranju planskih preduslova za razvoj privrede, jer bez efikasnog sistema planiranja prostora i dolaženja do kvalitetnih urbanističkih lokacija za razvoj privrede u kratkim rokovima, neće se moći prevazići sadašnji trenutak u kome je privreda.

“Kako bi se to postiglo, između ostalog, neophodno je pojednostaviti procedure kako bi se skratilo potrebno vrijeme za započinjanje gradnje i ujedno smanjili troškovi za invsetitore. I kod poslova legalizacije bespravnih objekata, privrednici su mišljenja da treba pojednostaviti procedure odnosno obaviti legalizaciju najkraćim putem, kroz izradu geodetskog elaborata, upisa u katastar nepokretnosti, te plaćenih dažbina, odnosno komunalija, regionalnog vodovoda, naknade za uzurpirano državno zemljište, takse za bespravnost – pet odsto od vrijednosti komunalija – za izradu planova urbane sanacije, a da se pitanja urbanističkih parametara ostave za naredni period”, navodi se u saopštenju.

Privredna komora je resornom ministarstvu dostavila opšti osvrt sa preporukama na sva tri nacrta zakona kao i detaljno mišljenje za svaki nacrt zakona pojedinačno nadajući se da će dostavljena mišljenja biti dobra osnova za poboljšanje tekstova nacrta zakona i da će Komora i Ministarstvo zajedničkim i partnerskim radom pružiti privrednicima, a naravno i svim građanima, dobre i prihvatljive zakone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije