fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZadovoljni postignutim rezultatima

Zadovoljni postignutim rezultatima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Fondu za zaštitu životne sredine Crne Gore (Eko-fond) zadovoljni su postignutim rezultatima u prošloj godini uprkos, kako su kazali, teškoj finansijskoj situaciji.

Direktor Eko-fonda, Draško Boljević, kazao je da su sproveli pet poziva u okviru kojih su uspjeli da pokriju sve tri kategorije korisnika a to su građani, privreda i državne institucije.

Kada je riječ o utrošenim sredstvima, Boljević je naveo da su u tom dijelu relativno zadovoljni, s obzirom na činjenicu da sredstva iz poziva namijenjena za sanaciju crnih tačaka nijesu iskorišćena u potpunosti ali da je važno što se sa tim projektom krenulo.

„U okviru pet poziva koje je Eko-fond realizovao važno je istaći projekat saradnje sa lokalnim upravama i komunalnim preduzećima na sanaciji divljih deponija, odnosno crnih tačaka. Tu prije svega moram da naglasim saradnju sa opštinama Mojkovac i Bar koje su uspješno iskoristile sredstva namijenjena za ove aktivnosti i rekultivisale dva lokaliteta“, rekao je Boljević agenciji CGNews.

To je, kako je dodao, posebno vidljivo u Opštini Bar koja je sa lokacije uklonila velike količine nelegalno odlaganog otpada i na tom mjestu se sada nalazi igralište.

On je kazao da će kao preduzeće iskoristiti pravo kontrole i periodično pratiti stanje na terenu kako bi ovi lokaliteti nakon sanacije ostali u stanju kakvom treba da budu, te da će učiniti sve iz njihove nadležnosti da se ta mjesta ne vrate u pređašnje stanje nakon određenog perioda.

„Broj crnih tačaka u Crnoj Gori je oko 400 tako da je ovo samo mali doprinos i svakako put koji treba nastaviti i u ovoj godini i koristim priliku da ohrabrim i pozovem sve opštine da se prijavljuju i iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju u Eko-fondu“, rekao je Boljević.

Prema njegovim riječima, ono što se provlačilo tokom cijele godine i što je bila atraktivna tema jeste projekat u kojem je Eko-fond partner sa Elektroprivredom (EPCG) i riječ je o realizaciji projekta Solari 3000+ i 500+.

On je podsjetio da su u tom projektu oni partner sa 20 odsto subvencija koliko dodjeljuju građanima i privredi istakavši da je riječ o projektu koji će biti aktuelan i tokom ove godine.

„Energetska efikasnost je tema koja se nameće iz dana u dan kao neophodnost ka kojoj Crna Gora treba da se kreće naročito ako se uzmu u obzir cijene struje na berzama tako da će Eko-fond nastaviti da prati taj proces prelaska na zelenu energiju i podržavati sve projekte koji će dolaziti iz tih oblasti“, naveo je Boljević.

On je kao važno naglasio i to što je u prošloj godini završena aplikacija kod Zelenog klimatskog fonda. Riječ je o krovnoj, planetarnoj, instituciji koja je prepoznala Eko-fond kao instancu u Crnoj Gori koja može da bude dio te globalne institucije.

„Mi još formalno čekamo dobijanje aplikacije kada možemo ući u neku konkretniju priču i sprovođenje većih projekata u Crnoj Gori i u perspektivi povlačenje značajnih sredstava za njihovo sprovođenje“, rekao je Boljević.

Naročito veliko interesovanje građana i privrede je za subvencije koje Eko-fond dodjeljuje za kupovinu hibridnih i električnih vozila. Tome u prilog ide činjenica da je treći poziv pred kraj prošle godine zatvoren za samo tri dana.

„Raduje nas što je stepen interesovanja toliko veliki, pa da smo imali duplo veći budžet ne bismo mogli da pokrijemo ono što je bilo interesovanje kada je ovaj projekat u pitanju. Naravno planiramo ovakve pozive i u ovoj godini i očekujem da ćemo uspjeti da obezbijedimo i veći budžet za njegovu realizaciju“, rekao je Boljević.

On je, kada je riječ o nabavci električnih vozila, apelovao na državna preduzeća da se prijave na te pozive jer su upravo oni najveći zagađivači u smislu broja vozila i njove aktivnosti.

Boljević je podsjetio da su se u prošloj godini potrudili da o radu Eko-fonda upoznaju strane ambasade i evropske delegacije koje su prisutne u Crnoj Gori.

„Primijetili smo da je nizak stepen poznavanja institucije koju predstavljamo i samog načina našeg rada. Zato smo obavili čitav niz razgovora i prezentacija i prvi utisci su zaista pozitivni i vidimo šansu u povlačenju određenih sredstava možda već tokom ove godine“, kazao je Boljević.

Boljević je ponovio da je u planu za ovu godinu nastavak realizacije projekata koji se tiču energetske efikasnosti, životne sredine i saobraćaja sa posebnim osvrtom na sanaciju divljih deponija i apelovao na državne institucije da koriste sredstva iz Eko-fonda i da za primjer imaju građane i privredu koji su to iskoristili u maksimalnom kapacitetu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tamaš Kamaraši reizabran za predsjednika SSI

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Aktuelni predsjednika Savjeta stranih investitora (SSI), Tamaš Kamaraši, reizabran je na...