fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte

Zabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima u oskudnoj predprazničnoj trgovini, jer ulagače brine stanje u globalnoj ekonomiji, a time i potražnja za tim energentom u uslovima obilnog snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 60 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 53,75 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni od 45,68 USD.

Na nafna tržišta proširio se talas prodaja na tržištima dionica, podstaknut zabrinutošću ulagača za stanje u svjetskoj privredi na pragu nove godine, prenosi Hina.

Dodatna barijera bila je mogućnost zatvaranja pojedinih državnih službi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zbog spora oko budžeta.

Kretanja cijena pojačana su u uslovima oskudne predpraznične trgovine i nesklonosti ulagača riziku pred božićne i novogodišnje praznike, smatraju trgovci.

“Reći da je raspoloženje pomalo negativno bilo bi uistinu preblago”, rekao je Stephen Innes iz OANDA-e.

Okidač za prodaje nafte bilo je prekomjerno snabdijevanje, koje se dobrim dijelom može pripisati prodoru SAD-a na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu zahvaljujući bumu proizvodnje iz škriljaca.

SAD trenutno proizvodi 11,6 miliona barela nafte dnevno, više od Saudijske Arabije i Rusije.

Veliki proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili su od januara da smanje proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi podstakli pad zaliha i podržali tržište.

Odluka stupa na snagu tek za nekoliko dana, a globalne zalihe u međuvremenu brzo rastu.

“Prema OPEC-ovim prognozama globalne zalihe nafte porašće u prvoj polovini naredne godine za 500 hiljada barela dnevno. To povećanje će se nadovezati na ionako obilne komercijalne zalihe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)”, upozorio je Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Kako bi naglasio ozbiljnost odluke o smanjenju ponude, OPEC će objaviti tablicu s detaljima kvota za zemlje članice i saveznice poput Rusije.

Da bi se realizovalo predloženo smanjenje za 1,2 miliona barela dnevno, zemlje moraju smanjiti proizvodnju 3,02 odsto.

To je više od početno predloženih 2,5 odsto, s obzirom da OPEC nastoji da udovolji zahtjevima Irana, Libije i Venecuele da budu oslobođeni obaveze učestvovanja u planu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 53,92 USD, što znači da je bila 1,21 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Jakov Milatović

Milatović pozvao Mišela da posjeti Crnu Goru

Podgorica, (MINA) - Predsjednik države Jakov Milatović pozvao je predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela...