fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa vanredno usklađivanje penzija neophodno 9,6 miliona EUR

Za vanredno usklađivanje penzija neophodno 9,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je dala saglasnost za vanredno usklađivanje penzija od 2,95 odsto, pa će, uz redovno, ukupan iznos povećanja primanja za najstariju populaciju iznositi nešto ispod devet odsto.

Za vanredno usklađivanje će biti potrebno 9,6 miliona EUR, koje će Ministarstvo finansija, iz tekuće budžetske rezerve, prebaciti u budžet Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, kazao je na sjednici Vlade da su dobili saglasnost od Ministarstva finansija, pa će, pored redovnog usklađivanja koje je oko pet odsto, imati i vanredno od 2,95 odsto.

Vlada je na sjednici usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za maj ove godine koja se, prema riječima Adrovića, donosi zbog nepotpunog obuhvata prilikom usklađivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za prošlu godinu, koje je nastalo usljed nadekvatno definisanih uporednih perioda na osnovu kojih se utvrđuje procenat usklađivanja.

„Utvrđeno je da je primijenom postojeće zakonske norme, koja propisuju usklađivanje, iz uporednog perioda izostavljen treći kvartal prošle godine u odnosu na kvartal koji mu prethodi“, objasnio je Adrović.

Nakon analize zvaničnih podataka Monstata, koju je izvršio Fond PIO, proizilazi da bi usklađivanje penzija po osnovu indeksa rasta zarade i potrošačkih cijena u trećem kvartalu, u odnosu na kvartal koji mu prethodi, iznosilo 2,95 odsto.

U resornom Ministarstvu, prema riječima Adrovića, smatraju da je predlog za vanrednim usklađivanjem u procentu od 2,95 odsto, dobar za unapređenje standarda penzionera.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, objasnio je da će, imajući u vidu redovno i vanredno usklađivanje penzija, ukupan iznos uvećanja penzija biti 8,5 odsto.

„Na ovaj način će iznos minimalne penzije, koju prima nešto više od 40 hiljada korisnika, biti oko 282 EUR. Time je ispunjeno obećanje koje smo dali kao Vlada da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu, sa tendencijom rasta“, poručio je Damjanović.

On je rekao da se nada da će se sa usklađivanjima, koja će se desiti još dva puta tokom ove godine, „preći famozna cifra od 300 EUR najniže penzije“.

„Strpljivo i naporno radimo da uvećavamo generalno loš životni standard najvećeg dijela penzionera i to se pokazuje na dijelu“, smatra Damjanović.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prosječnu penziju, koja je sada 375 EUR, nakon ovog povećanja doći će se na nivo od 405 EUR.

„Prosečna penzija će prvi put prebaciti iznos od 400 EUR u državi, što takođe ide ka našem obećanju da ćemo do kraja godine, vanrednim i redovnim usklađivanjima, uraditi sve da iznos prosječne penzije bude takođe 60 odsto iznosa prosječne zarade, koja je sada 786 EUR“, precizirao je Damjanović.

To znači da bi ciljani iznos prosječne penzije bio 465 do 470 EUR, što znači da je još nekih 15 odsto rasta prosječne penzije neophodno kako bi se došlo do željenog nivoa koji je Vlada definisala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije