fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa tri godine u gubitku 5,5 miliona

Za tri godine u gubitku 5,5 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji od 2016. godine upravlja Novim duvanskim kombinatom (NDKP), od ulaska u kompaniju do kraja trećeg kvartala prošle godine napravio je 5,5 miliona EUR gubitka, pokazuju finansijski izvještaji dostavljeni Komisiji za tržište kapitala.

Dan piše da je u 2016. godini, prema podacima iz finansijskih iskaza kompanije, minus u poslovanju iznosio 1,4 miliona, godinu kasnije 3,8 miliona, da bi za devet mjeseci prošle godine napravili još 235 hiljada EUR gubitka, što je skoro pet i po miliona EUR.

List piše da je u registru zaloga Crne Gore evidentirano da je u martu prošle godine NDKP kod Porše lizinga založio luksuzni mercedes GLC 220 D, vrijedan 47 hiljada EUR. Na isti način kupljen je u avgustu prošle godine i džip tiguan, vrijedan oko 50 hiljada EUR.

Prihodi NDKP-a varirali su iz godine u godinu. Tako su 2016. godine iznosili 2,25 miliona, godinu kasnije 398 hiljada, da bi za devet mjeseci prošle godine bili 729 hiljada.

Istovremeno, rashodi su 2016. bili 3,62 miliona, godinu kasnije 1,67 miliona, a za devet mjeseci prošle godine 857 hiljada.

Kada je u pitanju stalna imovina, ona je na kraju 2016. iznosila 6,87 miliona, godinu kasnije 16,3 miliona, a na kraju septembra prošle godine 17,4 miliona EUR.

Novi duvanski je krajem maja prošle godine počeo sa probnom proizvodnjom, dok je krajem septembra na dvije proizvodne linije počela proizvodnja cigareta.

Kapital BMJ Industries u odboru direktora Novog duvanskog predstavljaju Abdulsalam Alganah, koji je predsjednik borda, i Ahmad Bkairat.

Predstavnici Arapa ranije su saopštili da očekuju da će na proizvodnim linijama godišnje proizvoditi između 12,5 miliona i 15 miliona šteka cigareta, vrijednih oko 24 miliona EUR. Proizvodiće cigarete marke mak i oskar.

Shodno ugovoru sa Vladom, BMJ je zaposlio 55 radnika na neodređeno vrijeme. Sa povećanjem broja linija, kako je ranije najvljeno, povećaće se i broj radnika. Probna proizvodnja u Novom duvanskom krenula je 24. maja. Za sada, sve što se proizvede plasira se na inotržište, odnosno u UAE.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...