fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa razvojnu banku treba 90 miliona

Za razvojnu banku treba 90 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klub poslanika Pokreta Evropa sad (PES) predao je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o razvojnoj banci, kojim je definisano da ona preuzme sve poslove, imovine i zaposlene Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

IRF će biti ugašen čim se banka upiše u Centralni registar privrednih subjekata.

Ovo je jedan od krupnih ekonomskih predloga zakona koji, ako se usvoji, stupiće na snagu mimo javne rasprave, pišu Vijesti.

Vlada bi trebalo da dostavi mišljenje na ovaj predlog zakona, a poslanici ga mogu usvojiti i bez mišljenja izvršne vlasti.

Osnivački kapital banke bi bio 90 miliona EUR i činio bi ga kapital koji je preuzet od IRF-a.

Premijer Milojko Spajić je u novembru prošle godine, kada se sastao sa tadašnjim rukovodstvom IRF-a, najavio ovu transformaciju u cilju veće dostupnost sredstvima podrške i povoljnijim uslovima kreditiranja.

Prema predlogu zakona, razvojna banka će odobravati kredite, sakupljati depozite, pružati usluge platnog prometa, osiguravati izvoz roba i usluga iz Crne Gore i obavljati poslove koji se odnose na prodaju kapitala koji se nalazi u portfoliju banke.

Razlika između Fonda i banke je u izvorima finansiranja, pa tako sada IRF nije mogao da sakuplja depozite, dok će razvojna banka to moći. Ovo u praksi znači da država sve depozite koje ima može da prebaci u razvojnu banku.

Razlika između razvojne banke i komercijalnih banaka je u tome što se razvojne banke osnivaju posebnim zakonom, a sve komercijalne banke se osnivaju Zakonom o bankama.

Prema predlogu zakonu, razvojna banka ne posluje sa primarnim ciljem ostvarenja dobiti, za razliku od komercijalnih banaka. Dobit razvojne banke neće ići akcionaru, već u njene rezerve.

Predlogom zakona nije definisano da se građanima mogu odobravati potrošački ili stambeni krediti koji su im sada dostupni u komercijalnim banakma.

Preko razvojne banke privrednici će doći do nižih kamatnih stopa na kredite i dužih rokova otplate, kao i manje zahtjeva za kolateralom, što do sada, kako su u brojnim nastupima predstavnci privrede tvrdili, nijesu imali kod komercijalnih banaka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije