fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa pet mjeseci naplaćeno 796 miliona EUR

Za pet mjeseci naplaćeno 796 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) je od januara do juna naplatila je 796 miliona EUR, 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštili su njeni predstavnici i dodali da je plan ovogodišnjeg budžeta premašen za 120 miliona ili 18 odsto.

“Uprava ostvaruje efikasnu naplatu prihoda čime je nastavljen kontinuiran rast prihoda”, kazali su Vijestima iz UPC, uz ocjenu da rezultati pokazuju da je dobro što su se spojili resori Poreske i Uprave carina.

Oni su naveli da su posebno dobru naplatu imali u maju, kada je naplaćeno 157,18 miliona EUR ili devet odsto više od plana, dok je u odnosu na prošlu godinu naplata povećana 11 odsto.

Primjetan je i značajan rast naplate akcize na duvanske proizvode koja je u maju iznosila 6,83 miliona EUR, što je u odnosu na prošlu godinu 192,52 odsto više.

Iz UPC, kojom od maja rukovodi Rade Milošević, značajan rast objašnjavaju aktivnostima koje su u prethodnom periodu sprovedene u suzbijanju šverca cigareta, posebno u Luci Bar.

Prema podacima UPC, u strukturi naplaćenih prihoda od januara do juna dominira naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV), 357,61 milion EUR, što je u odnosu na planirani iznos 35 odsto više, dok je u poređenju sa prošlom godinom ostvaren rast od 39 odsto.

“Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 14,54 miliona EUR, što je 59 odsto iznad plana, a 5,7 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćen je iznos od 72,4 miliona, što je 20 odsto iznad plana i 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, naveli su iz UPC.

Naplata doprinosa za navedeni period iznosi 163,17 miliona EUR, što je dva odsto manje od planiranog iznosa i 16 odsto manje od naplate u istom periodu prošle godine. To je, kako objašnjavaju, rezultat primjene programa Evropa sad, odnosno ukidanja doprinosa na zdravstveno osiguranje.

U strukturi doprinosa evidentan je porast naplate samo kod prihoda po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja koje je naplaćeno u iznosu od 133,4 miliona EUR, što je 11 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz UPC navode da je u maju naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila 81,76 miliona EUR, što je u odnosu na planirani iznos 35 odsto više, a u odnosu na maj prošle godine rast od 43 odsto.

Rast naplate zabilježen je i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 3,03 miliona EUR, što je 51 odsto iznad plana i naplate u istom mjesecu prošle godine. Naplata doprinosa za navedeni period iznosi 32,11 miliona, što je 12 odsto manje od planiranog iznosa i 24 odsto manje od naplate u maju prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije