fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZa naučnoistraživačke djelatnosti opredijeljeno 600 hiljada EUR

Za naučnoistraživačke djelatnosti opredijeljeno 600 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti u ovoj godini, kojim se naučnoistraživačkoj zajednici Crne Gore stavlja na raspolaganje 600 hiljada EUR.

Iz Ministarstva je saopšteno da su opredijeljena sredstva za ovu godinu povećana u odnosu na prošlu oko deset odsto, a u odnosu na 2017. su čak duplirana, što ukazuje da je to važan mehanizam podrške preko kojeg se podržavaju naučnici, istraživači i inovatori na različite načine.

“Ovim konkursom počinjemo svaku godinu kao podršku naučnoistraživačkoj i inovacionoj zajednici. Konkurs sadrži čak 16 tačaka po osnovu kojih se obavlja sufinansiranje”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da su, u zavisnosti od oblasti koja se sufinansira, opredijeljeni različiti iznosi sredstava, u prosjeku od 45 hiljada do 50 hiljada EUR po tački konkursa, odnosno 120 hiljada EUR za EUREKA program.

“EUREKA program predstavlja podršku kojom se podstiče saradnja crnogorskih malih i srednjih preduzeća sa međunarodnim partnerima u cilju pokretanja istraživačkih i inovativnih aktivnosti”, objasnili su iz Ministarstva.

Konkretno za tu tačku konkursa rok prijave je do 1. oktobra, a gotovo sve ostale tačke konkursa su otvorene tokom cijele godine, odnosno do trenutka utroška sredstava.

“Prijava se realizuje elektronski, preko portala eUprava. Za zaintresovane koji se prijavljuju prvi put treba da se odradi registracija, a svaku pojedinačnu tačku konkursa prati određena osoba u Ministarstvu čiji su kontakti naznačeni u pratećim prijavama samog konkursa”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...