fbpx
15 C
Podgorica
December 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessZa Energetski efikasan dom 170 prijava građana

Za Energetski efikasan dom 170 prijava građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvu kapitalnih investicija se, od početka realizacije ovogodišnje faze programa Energetski efikasan dom, obratilo 170 građana sa zahtjevom za dobijanje potvrde da su kvalifikovani da u njemu učestvuju, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

„Shodno projektnim procedurama, ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se on obraća banci i aplicira za kredit“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je u toku implementacija mjera energetske efikasnosti u objektima građana kojima je odobren beskamatni kredit u okviru programa.

Ministarstvo, prema riječima njegovih predstavnika, uspješno realizuje novu fazu programa Energetski efikasan dom, čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija ugljen-dioksida, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ministarstvo je za potrebe programa obezbijedilo 200 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase – pelet, briket, zatim visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kao i split i multisplit sistema za grijanje odnosno hlađenje objekta.

Sredstva se obezbjeđuju i za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru programa, građani su ove godine bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada EUR, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

„Ministarstvo će subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita“, podsjetili su iz tog resora.

Ministarstvo program sprovodi u saradnji sa partnerskim firmama, odnosno izvođačima radova – Energos, Ening, Home Systems, Mikromont, Plam Inženjering i Roaming Montenegro, kao i partnerskim bankama Erste, Hipotekarnom, Lovćen i Prvom.

„Dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata koji su bili namijenjeni domaćinstvima, a u okviru kojih je 1,73 hiljade domaćinstva u Crnoj Gori primijenilo mjere energetske efikasnosti, od čega 657 domaćinstava u okviru prethodne četiri faze programa Energetski efikasan dom, pokazuju da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava“, saopštili su iz Ministarstva.

Građani, kako su naveli, postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom Energetski efikasan dom i upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Imajući prethodno navedeno u vidu, Ministarstvo namjerava da i u narednoj godini realizuje novu fazu ovog programa, a nakon sprovođenja svih pripremnih aktivnosti“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije