fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon što je Fed povećao kamate

Wall Street porastao nakon što je Fed povećao kamate

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećala kamatne stope oštrih 0,75 postotnih bodova kako bi suzbila inflaciju, najavila dalja povećanja kamata i smanjila procjene rasta ekonomije.

Dow Jones ojačao je 303 boda ili jedan odsto, na 30.668 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,46 odsto, na 3.789 poena, a Nasdaq indeks 2,5 odsto, na 11.059 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon pet dana pada, cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi su porasle, ali trgovalo se nesigurno jer je Fed povećao kamatne stope čak 0,75 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca još od 1994. godine.

Još početkom godine kamate su se kretale u rasponu od nula do 0,25 odsto, a sada su u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što je njihov najviši nivo od marta 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i dalja povećanja kamata, s obzirom na to da se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8,5 odsto, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dostići i 3,4 odsto, najviši nivo od 2008. godine.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da bi tako i na narednoj sjednici Feda u julu kamate mogle biti povećane 0,5, a možda i ponovo 0,75 postotnih bodova, zavisno od daljih kretanja inflacije.

„Naš je cilj spustiti inflaciju na dva odsto, a da tržište rada ostane snažno. Jasno je da će mnogi faktori koje mi ne kontrolišemo igrati vrlo značajnu ulogu u tome je li to moguće ili ne”, kazao je Powell, navevši rat u Ukrajini i poremećaje u nabavnim lancima u svijetu.

Čelnici Feda smatraju da će privreda, uprkos oštrom povećanju kamata, izbjeći recesiju, no znatno su smanjili procjene rasta ekonomije u ovoj godini – s prethodnih 2,8 na 1,7 odsto.

Zbog usporavanja ekonomskog rasta, stopa nezaposlenosti mogla bi blago porasti sa sadašnjih 3,6 na 3,7 odsto do kraja ove godine, a do 2024. na 4,1 odsto.

„Postoji način da postignemo ciljeve. Neće biti lakše, biće izazovnije”, kazao je Powell na konferenciji za novinare i dodao da prethodna povećanja kamata nijesu usporila inflaciju.

Naprotiv, inflacija je dodatno ubrzala do nivoa koji utiču na stavove javnosti, što bi Fedu moglo otežati posao.

Nedavno objavljeni izvještaj pokazao je, naime, da su očekivanja potrošača u vezi sa inflacijom u junu snažno porasla, što među ostalim pokazuje da javnost počinje gubiti povjerenje u Fed.

Uprkos oštrom povećanju kamata, Wall Street je porastao prvi put nakon pet dana pada. Radi li se samo o tehničkoj korekciji cijena dionica nakon prethodnog oštrog pada ili stabilizaciji tržišta, pokazaće naredni dani.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 odsto, na 7.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 odsto, na 13.485 poena, a pariski CAC 1,35 odsto, na 6.030 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije